Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев: Осам особа погинуло у руском удару на Криви Рог; Орбан: Нећемо блокирати одлуке НАТО које се тичу Украјине

Рат у Украјини – 840. дан. У руском ракетном нападу да украјински град Криви Рог убијено је осморо људи, док је више од 20 рањено, саопштило је украјинско Министарство унутрашњих послова. Кијев наводи да су украјинске снаге погодиле три руска ПВО система на Криму. Виктор Орбан у разговору са генералним секратором НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да Мађарска неће блокирати одлуке Алијансе које се тичу Украјине.

Кијев: Осам особа погинуло у руском удару на Криви Рог; Орбан: Нећемо блокирати одлуке НАТО које се тичу Украјине Кијев: Осам особа погинуло у руском удару на Криви Рог; Орбан: Нећемо блокирати одлуке НАТО које се тичу Украјине

Председник Володимир Зеленски рекао је у Берлину да је дошло време да се Украјини дâ све оружје потребно да протера руске окупационе снаге са украјинске територије.

На посебној пленарној седници немачког Бундестага, Зеленски је нагласио да сву руску имовину треба искористити без компромиса за обнову Украјине.

Немачки канцелар Олаф Шолц најавио је да ће Украјини у наредним недељама и месецима испоручити трећи систем "патриот", као и систем "ирис-Т" СЛМ, "гепард", пројектиле и артиљеријску муницију.

Министар одбране Борис Писторијус додао је и да ће Немачка са савезницима Кијеву дати и 100 ракета за системе "патриот".

Многе државе су обећале Украјини помоћ. Сједињене Америчке Државе обезбеђују 824 милиона долара за подршку енергетској инфраструктури, а Италија 140 милиона евра за инфраструктуру, здравство и пољопривреду.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће Кијев у јулу добити 1,5 милијарди евра од замрзнуте руске имовине и 1,9 милијарди евра преко Украјинског фонда ЕУ већ овог месеца. Такође, рекла је и да ће приступни преговори са Кијевом о пријему у ЕУ почети крајем јуна.

Сергеј Лавров поручује да се Русија противи покушајима западних земаља да "играју на нуклеарну карту". Каже да су последњи догађаји на глобалној сцени открили "право лице Запада који тежи да наметне свој поредак у свету.

Међутим, пољски министар спољних послова Радослав Шикорски упозорава да је руски напад на земље НАТО-а и ЕУ врло вероватан сценарио, а опасност је већа него што неки мисле.

Док се у Берлину обећавала помоћ Украјини, Русија је на фронту заузела села Мијасожаривку у Луганској и Тимкивку у Харковској области.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да ће, уколико се настави прогон руске штампе на Западу, Русија узвратити.

"Упозорићу још једном западњаке: ако додирнете наше новинаре, други водитељи ће отићи кући“, рекла је Захарова, коментаришући одузимање акредитације аустријском новинару који је радио у Москви.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару