Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

SB UN usvojio rezoluciju SAD o prekidu vatre u Gazi; Blinken doputovao u Izrael

Sukob Izraela i Hamasa – 248. dan. Izraelska vojska je pokrenula "široku protivterorističku operaciju" u Fari, severoistočno od Nablusa, tokom koje su ubijena dva Palestinca. Američki državni sekretar Entoni Blinken posle Egipta stigao u Izrael, drugu stanicu u sklopu osme posete Bliskom istoku od početka rata u Gazi. Svetski program za hranu obustavio dostavljanje pomoći preko pristaništa SAD u Gazi.

СБ УН усвојио резолуцију САД о прекиду ватре у Гази; Блинкен допутовао у Израел СБ УН усвојио резолуцију САД о прекиду ватре у Гази; Блинкен допутовао у Израел

Izraelska vojska (IDF) je i tokom prethodnog dana nastavila operacije kod izbegličkog kampa Nuseirat i naselja Dair el Balah u centralnom delu Pojasa Gaze – poginulo je najmanje 25 civila.

Lokalno stanovništvo već dva dana učestvuje u izvlačenju ranjenih i ubijenih Palestinaca iz ruševina Nuserita nakon napada IDF-a u kom je poginulo više od 270 osoba.Tvrdi da je akcija otežana zbog nemogućnosti humanitarnih organizacija da uđe u područje grada.

Dalje od borbi, nastavlja se politička kriza u Izraelu. Beni Ganc, član Ratnog kabineta i vlade Benjamina Netanjahua, napustio je koaliciju Nacionalnog jedinstva zbog, kako kaže, nesposobnosti premijera da obezbedi potpunu pobedu u Gazi. 

Sa druge strane, Netanjahu je pozvao dosadašnjeg koalicionog partnera da ne odlazi, poručivši mu da je Izrael egzistencionalnoj krizi i da sada nema mesta odustajanju. 

Ostavku je podneo i komandant divizije IDF-a zbog uloge u propustima koji su doveli do napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару