Читај ми!

Јамам и Шин Бет затварају круг – спасено четворо талаца, убијено 200 и рањено 400 Палестинаца

Специјалци посебне полицијске јединице Јамам и агенти Шин Бета ослободили су четворо талаца, који су у заточеништву Хамаса провели безмало 250 дана. Погинуо један израелски војник. Палестински званичници тврде да је током ове операције убијено 200 и рањено око 400 Палестинаца.

Јамам и Шин Бет затварају круг – спасено четворо талаца, убијено 200 и рањено 400 Палестинаца Јамам и Шин Бет затварају круг – спасено четворо талаца, убијено 200 и рањено 400 Палестинаца

Артиљеријска припрема, налети борбених авиона и дронова, претходили су упаду специјалне полицијске јединице Јамам и агената Шин Бета у два објекта у Нусеирату у Појасу Газе у којем је ослобођена девојка и још три мушкарца, које је Хамас отео још током упада у Израел 7. октобра.

Херојска и сложена операција, како је описао министар одбране Јоав Галант, одиграла се у делу Газе у који, претходних месеци, нису улазили израелски војници.

Палестински извори тврде да је у овој акцији убијено 200 и рањено око 400, пошто су израелске снаге баражном ватром засуле подручје које окружује места на којима су се налазили таоци.

Портпарол војног крила Хамаса, Абу Убеида је, недуго затим, саопштио да је "неколико израелских талаца убијено током операције. 

Како преносе израелски медији, око две зграде у којима су припадници Хамаса држали отете, паљбом са мора, копна и ваздуха створен је ватрени прстен, што је специјалцима омогућило да упадну у скровишта ове палестинске организације.

Девојка Ноа Аграмани била је заточена у објекту одвојеном од оног у којем су држана тројица мушкараца. Свих четворо отети су још 7. октобра током упада око 3.000 припадника Хамаса у Израел. Том приликом убијено је око 1.200 и отето више од 250 Израелаца.

Пошто су лоцирали таоце, израелски специјалци су их, под паљбом, одвели до хеликоптера, који су их пребацили у Израел. Рањен је један од официра јединице Јамам, који је касније преминуо у болници.

У акцији су учествовали и амерички стручњаци за ослобађање талаца, док су обавештајне службе из САД помогле Израелцима у процесу прикупљања информација, које су биле неопходне за планирање и извођење ове операције.

Пентагон и Централна обавештајна агенција, од почетка рата, дотурају Израелу обавештајне податке које прикупљају током летова беспилотних летелица изнад Појаса Газе.

По доласку у Израел, стање ослобођених талаца оцењено је као добро, али ће бити упућени на даље прегледе.

Осим специјалаца, у ослобађању четворо Израелаца учествовало је и неколико стотина војника копнених снага.

То је била четврта акција спасавања талаца, коју су израелске снаге спровеле од почетка рата. Крајем октобра, на сличан начин ослобођен је војник Ори Мегидиш, док је два месеца касније војник убијен док су специјалци покушавали да га избаве из заточеништва. У фебруару, специјалци су ослободили двојицу талаца, које је Хамас држао у Рафи.

Ни у једној од досадашњих операција, отети Израелци се нису налазили у неком од бројних Хамасових тунела.

Израелци сматрају да је у рукама Хамаса после серије акција, остало 116 талаца, али за сада није познато колико их је још живо. Крајем новембра, током примирја које је трајало недељу дана, Хамас је ослободио 105 цивила, док је раније ослобођено још четворо.

Током операције у Појасу Газе, пронађена су тела 19 талаца, укључујући и тројицу које су грешком убили Израелци. Према обавештајним подацима, 41 од 116 отетих Израелаца је у међувремену погинуло или преминуло.

Осим отетих 7. октобра, у рукама Хамаса налазе се и два израелска војника који су заробљени пре девет година.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије