IZ ČASA U ČAS

Izrael, SAD, Egipat i Katar dogovorili nacrt za pregovore o taocima; Galant: Polovina hamasovaca ubijena ili ranjena

Sukob Izraela i Hamasa – 115. dan. Više desetina civila je poginulo i ranjeno u napadu izraelskih snaga na izbegličke kampove Nuseirat i Šati u centralnom delu Gaze, javljaju palestinski mediji. Izraelska vojska (IDF) uputila je palestinskim civilima "hitan apel" da napuste severni deo grada Gaze i presele se na jug. Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc poručio je da bi rat Izraela protiv Hamasa mogao da potraje, a da oslobađanje talaca mora da ostane glavni prioritet. Hamas zahteva kraj izraelskih operacija u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca. Nove racije IDF-a na Zapadnoj obali, uhapšeno 19 Palestinaca.

Израел, САД, Египат и Катар договорили нацрт за преговоре о таоцима; Галант: Половина хамасоваца убијeна или рањена Израел, САД, Египат и Катар договорили нацрт за преговоре о таоцима; Галант: Половина хамасоваца убијeна или рањена

Izraelska vojska saopštila je da se "borbe visokog intenziteta" nastavljaju u Kan Junisu. Za 24 sata stradalo je 165 Palestinaca, najmanje 26.422 od početka sukoba 7. oktobra. Mediji navode da je izraelska vojska uništila između 20 i 40 odsto tunela koje je Hamas iskopao ispod Gaze, ali da su stotine kilometara ostale netaknute i teško dostupne.

U Parizu su šefovi Cije i Mosada, predstavnici Katara i Egipta razgovarali o puštanju talaca i humanitarnoj pauzi u Gazi. Kabinet izraelskog premijera saopštio je da su razgovori bili "konstruktivni“, ali da ostaju značajne praznine.

Produbljuje se spor oko agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama. Dvanaest zaposlenih u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) osumnjičeni su da su bili saučesnici Hamasa u napadu na Izrael 7. oktobra, dobili su otkaz i pokrenuta je istraga.

Prvi čovek svetske organizacije Antonio Guteres poziva zemlje koje su obustavile finansijsku pomoć Gazi da preispitaju odluku i apeluje na nepristrasnu istragu.

Sa druge strane, Izrael traži ostavku šefa UNRVA, Filipa Lazarinija. Smatra da u ponovnoj izgradnji Gaze moraju da ih zamene oni koji su "posvećeni istinskom miru i razvoju."

Međunarodna federacija novinara (IFJ) zapretila je da će tužiti Izrael ukoliko se ne uskladi sa naređenjem Međunarodnog suda pravde (MSP), koje se tiče napada na novinare.

IFJ je u pismu Benjaminu Netanjahuu i ministru odbrane Joavu Galantu naveo da je broj ubijenih među novinarima "oko tri puta veći nego kod zdravstvenih radnika" i da je "nemoguće poverovati da je u pitanju slučajnost".

Tri američka vojnika su poginula, a najmanje 34 je povređeno u napadu dronom na ispostavu vojske SAD u Jordanu blizu granice sa Sirijom. Predsednik SAD Džozef Bajden za napad je okrivio militante iz Sirije i Iraka, koje podržava Iran.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи