Читај ми!

Izbori u Turskoj – hoće li se glasati po navici, srcem ili novčanikom

Turska glasa na najneizvesnijim izborima u poslednje dve decenije. U nedelju, 14. maja, Turci biraju predsednika i novi saziv parlamenta. Pravo glasa ima 64 miliona građana. Predsednik se bira na pet godina, a da li će ponovo dati većinu glasova Redžepu Tajipu Erdoganu ili glavnom opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu?

Избори у Турској – хоће ли се гласати по навици, срцем или новчаником Избори у Турској – хоће ли се гласати по навици, срцем или новчаником

Ima li na turskim izborima tragova ruskog mešanja? Ima li spremnih da po nalogu Vašingtona uvedu sankcije Moskvi? Globalno rivalstvo u završnici kampanje glavnih rivala za predsednika Turske. Najpre je kandidat šest opozicionih partija optužio Rusiju za konspiraciju, što Kremlj negira.

"Apsolutno je neprihvatljivo mešanje u naš izborni proces u korist druge političke partije. Hteo sam da celi svet bude svestan toga", poručuje Kemal Kiličdaroglu, predsednički kandidat.

"Ono što gospodin Kemal kaže je da oni mogu da uvedu sankcije Rusiji. Kako to mislite, gospodine Kemale? Rusija je jedan od naših najvažnijih poljoprivrednih partnera", navodi Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske.

Erdogan je pred izbore sa Putinom otvorio nuklearnu elektranu. Njegovom balansiranju koje je od početka rata u Ukrajini Turskoj donelo status posrednika – glavni izazivač suprotstavlja politiku disciplinovanijeg člana NATO-a.

"Ukazujući na mešanje Rusije na onaj način na koji su Amerikanci svojevremeno za vreme Trampovih izbora optuživali Moskvu da se meša u američke izbore, govori da Kiličdaroglu želi da poruči Zapadu da će tursku politiku više ustrojiti u pravcu NATO-a, EU i SAD i pokušati da donekle resetuje te odnose", kaže Vladimir Ajzenhamer, docent Fakulteta bezbednosti.

Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije kaže da je veliko pitanje da li će se to ostvariti posle izbora.

"Prvo je veliko pitanje da li će cela koalicija, da upotrebim jednu tursku pesmu, ostati do pazara ili do mezara", dodaje Peović.

Uprkos naboju pred izborni dan, spoljna politika svakako nije prvo o čemu će Turci razmišljati. Da li će glasati novčanikom – inflacija je oko 50 odsto? Vlast joj se suprotstavlja povećanjem javne potrošnje, plata i penzija. Da li će provincije pogođene zemljotresom glasati iz revolta zbog sporog reagovanja države u prvim trenucima ili iz zahvalnosti za državnu pomoć kasnije? Kako će na njihovu oduku da utiče rekapitulacija dve decenije Erdoganove vlasti?

"Moram reći da je Erdogan u prvoj deceniji svoje vladavine napravio sjajne stvari za Tursku i to je ono što nikada neće moći da bude izbrisano. Kampanja protivnika nije alternativa, već ukazivanje na ono što ne valja", naglašava Ajzenhamer.

Peović poručuje da se Kiličdaroglu postavio kao neki "anti-Erdogan", kao neko ko u miru svoje kuće produkuje video-snimke, ko se ne oglašava na ogromnim skupovima, ko nije sklon pevanju i igranju sa publikom kao Erdogan.

"Mislim da bi to moglo da mu donese neke poene kod urbanog stanovništva", dodaje Peović.

Ankete blagu prednost daju Erdoganovom glavnom izazivaču Kemalu Kiličdarogluu. Pitanje je da li će mu odluka trećeg kandidata Muharema Indžea da se povuče tri dana pre glasanja, navodno zbog eksplicitnih snimaka, dodati koji procenat glasova. Njegov potez, tumači se, povećava mogućnost da Turska predsednika dobije u prvom krugu. Dan pred izbore, ključna reč ostaje neizvesnost.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи