Читај ми!

Први пут други круг председничких избора у Турској – избеглице и бесплатан фудбал на ТВ

Грађани Турске бирају председника у другом кругу избора актуелног председника Ердогана за трећи мандат на челу државе или опозиционог каднидата Kиличдароглуа. Први пут се гласа у два круга, па је питање колика ће бити излазност и коме ће се гласови трећепласираног из првог круга Синана Огана прелити, пошто Оган позива да се гласа за Ердогана, док је његов коалициони партнер Умит Оздаг за Kиличдароглуа.

У самој завршници кампање уочи другог круга председничких избора у Турској супротстављени кандидати – актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган и опозициони кандидат Кемал Киличдароглу – обратили су се из Истанбула.

Ердоган поручује: "Дајете ми поверење већ 21 годину, ја сутра дајем поверење Турској".

Антимиграциона политика у фокусу кампање, а у завршници спољна политика Турске, НАТО чланице, која балансира између Истока и Запада.

"Kемал све ради по налогу Америке, по Бајденовим инструкцијама. Бајден му је рекао да мора да сруши Ердогана, то знам. Сутра ће гласачке кутије да дају одговор и Бајдену. Ми ћемо им помутити планове да нас отворе ЛГБТ идејама. Kао што заустављамо трговце дрогом, банде, Kурдске и Фетулахове терористичке организације, такође нам је дужност да Турску заштитимо од ЛГБТ-a", поручио је Реџеп Тајип Ердоган.

С друге стране, Кемал Киличдароглу наставља да даје обећања пољопривредницима и радницима, чак и гледаоцима Турске радио-телевизије и онима који прате фудбалске канале, каже да, ако победи, убудуће ће их пратити бесплатно.

"Ердогане, ниси заштитио границе земље, ни своју част. Намерно си нам довео више од 10 милиона избеглица. А као да ти то није било довољно, продавао си им држављанства Турске да би добио њихове гласове. Тако си наше грађане учинио избеглицама. Најављујем да ћу све избеглице пустити кућама чим дођем на власт", истакао је Кемал Киличдароглу.

РТС у највећим упориштима оба кандидата у Анкари

Екипа РТС-а је била у деловима Анкаре, који су упоришта и једног и другог кандидата.

Борба за сваки глас без рукавица пред дан одлуке ко ће у наредних пет година водити Турску. На пола сата вожње од центра Анкаре, мало је неодлучних. Већина глас традиционално даје председнику Ердогану.

"Ако Ердоган поново победи, верујем да Турској може бити само боље. Моја деца су сада у средњој школи, они имају много више прилика, него када сам ја ишла у школу", навела је једна становница дела Анкаре у којима многи подржавају актуелног председника.

Међутим, сами центар главног града, седиште највиших турских институција, сматра се упориштем опозиционе Републиканске партије. Године 2019. Анкара је изабрала градоначелника из опозиционих редова. Пре две недеље дали су проценат више гласова Kемалу Kиличдароглуу.

Грађани сматрају да се, уколико се не промени власт, стање у економије неће поправити.

"Kада одете у супермаркет, морате добро да размислите шта ћете купити. Чак и ако је мала куповина морате да рачунате. Ја сам лекар, мој муж је лекар, али и даље морамо да размишљамо о буџету", навела је становница центра престонице.

Ипак, упркос економској кризи, резултати првог круга су показали - пресудни су, тумачи се, гласови националиста. Зато Ердоганов изазивач пред други круг радикално мења стратегију.

"Национализам је један од наших основних принципа, није то заокрет. И сада највише Kурда гласа за нас, тако да је и то показатељ да смо на правом путу", рекао је Окан Конуралп, посланик ЏХП из Анкаре.

Анкете показују да Ердоган остаје фаворит, неизвесно коме ће се прелити Оганови гласови

Председник Ердоган остаје фаворит, показују анкете пред други круг и резулати првог. Предност од око пет процената гласова. Али и резултати парламентарних избора. Од 600 места у турском парламенту, 322 освојила је коалиција око Ердоганове АK партије.

"То је велика предност на коју указује председник Ердоган. То је важно због стабилности у земљи, не желимо хаос у земљи. Председник Ердоган не мења политику, нарочито када је реч о национализму, то се подразумева, да волимо земљу, ми само нисмо ултранационалисти и расисти", истакао је професор Јасин Актај, бивши посланик АК партије.

Антимигрантска политика је у жижи кампање, јер, према истраживањима, 85 одсто грађана Турске најрадије би испатило милионе избеглица у земље порекла. Питање је коме ће се гласови трећепласираног из првог круга Синана Огана прелити. Оган позива, гласајте за Ердогана. Његов коалициони партнер Умит Оздаг је за Kиличдароглуа.

"Други круг избора за нас је референдум, а питање за бираче је да ли ће избеглице остати у Турској или ће бити послате назад, а ја знам да већина турских гласача снажно желе да се избеглице врате у земље порекла и баш због тога, знам да ће победити Kиличдароглу", навео је Умит Оздаг, председник Партије победе.

Обојица кандидата надају се гласовима младих

Аналитичари сматрају да би до милион Оганових гласача могло сутра да гласа за Ердогана.

"Можда постоји око пола милиона до милион гласова које ће Оган повући ка Ердогану. Многи од гласача који су гласали за трећег кандидата су млађи бирачи који нису били спремни да дају гласове ниједном од двојице главних кандидата. То су били гласови протеста против мејинстрим кандидата", навео је Бату Џошкун, политички аналитичар.

Обојица кандидата надају се гласовима младих. Пет милиона њих за другу власт до Ердоганове не знају. Непознаница је и каква ће бити излазност, јер Турска први пут гласа у другом кругу председничких избора. У првом кругу гласало је готово 89 одсто бирача, на биралишта није изашло око осам милиона њих.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво