Konačno novo suđenje - hoće li bokser Ivao Hakamada (87) dočekati da spere ljagu sa svog imena

Bivši bokser Ivao Hakamada (87), u Japanu je osuđen na smrt za četvorostruko ubistvo 1968. Proveo je skoro pola veka iza rešetaka čekajući smrtnu kaznu. Pušten je iz zatvora 2014. na slobodu kada su nove DNK analize slučaja pokazale da delovi odeće pronađene u blizini mesta zločina, nisu njegovi. Skoro devet godina pošto je oslobođen njegovi advokati i porodica pokušavaju da mu omoguće novo suđenje na kojem bi i zvanično bio proglašen nevinim. Japanski mediji najavili su da će novog suđenja – biti.

Коначно ново суђење - хоће ли боксер Ивао Хакамада (87) дочекати да спере љагу са свог имена Коначно ново суђење - хоће ли боксер Ивао Хакамада (87) дочекати да спере љагу са свог имена

Ivao Hakamada (87) će ponovo izaći pred japanski sud.

Bivši japanski profesionalni bokser Hakamada je zatvorenik koji je najduže čekao na izvršenje smrtne kazne, navodi organizacija za ljudska prava Amnesti internešnal.

Osuđen je na smrt 1968. godine zbog surovog ubistva direktora preduzeća za proizvodnju hrane, njegove žene i dvoje dece dve godine ranije, u junu 1966. godine. Japan je, inače, jedna od dve vodeće visokorazvijene demokratske države koja nije ukinula smrtnu kaznu. Druga je SAD.

Nekadašnji profesionalni bokser priznao je ubistvo posle 20 dana ispitivanja tokom koga je i tučen. Na suđenju je međutim, Hakamada povukao priznanje da je počinio zločin. Organizacije za ljudska prava kritikovale su oslanjanje japanskog tužilaštva na Hakamadina priznanja, za koje kažu da ih je policija iznudila silom. Njegovi advokati su uspeli da dokažu na osnovu DNK analiza da nije reč o njihovm klijentu i da su dokazi fabrikovani. Hakamada je pušten iz zatvora 2014. godine i omogućeno mu je ponovno suđenje u okružnom sudu koji je posumnjao da su istražitelji mogli da podmetnu dokaze o njegovoj krivici.

Ovu odluku je poništio Viši sud u Tokiju, ali u decembru prošle godine, posle više od 56 godina posle hapšenja, pronađen je novi dokaz koji je dao pravnu osnovu za pokretanje novog suđenja.

Posle žalbe, Vrhovni sud je naložio Višem sudu da ponovo odlučuje o ovom slučaju. Viši sud je odlučio da obnovi proces.

"Čekala sam ovaj dan 57 godina i konačno je došao", rekla je devedesetogodišnja Hideko, Hamadijeva sestra. Ona je više od pola veka tražila pravdu za njenog brata. „Konačno mi je pao kamen sa srca."

Porodica Ivaoa Hakamade kaže da se njegovo mentalno zdravlje pogoršalo posle decenija provedenih u zatvoru. Bivši bokser se bori s demencijom.

Ne možemo da dozvolimo dalje odlaganje suđenja Hakamadu, koji ima poodmakle godine i ima psihičke i fizičke probleme posle 57 godina zatvora", rekao je Motodži Kobajaši, šef Japanske federacije advokatskih komora.

Amnesti internešnal pozdravlja odluku o ponovnom suđenju kao "dugo čekanu šansu za pravdu".

"Hakamadijevo priznanje je iznuđeno i postoje ozbiljne sumnje u druge dokaze koji su korišćeni protiv njega", izjavio je Hideki Nakagava, direktor japanskog dela ove organizacije za ljudska prava.

Ponovljeno suđenje može da traje godinama ukoliko se podnese posebna žalba. Advokati kritikuju ovakav sistem. Oni su pozdravili ovu odluku, ali su pozvali tužioce da "brzo započnu proces ponovnog suđenja bez podnošenja posebne žalbe Vrhovnom sudu".

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару