Kako zima utiče na vinograde u subotičko-horgoškoj peščari?
Za vinogradare subotičko-horgoške peščare januar je rezervisan za kontrolu stanja vinove loze. Ovaj redovan posao u vinogradima prilika je da se okupe i vinski vitezovi i turisti.
U vinogradu Lasla Bonija koji se u subotičkom naselju Radanovac prostire se na tri i po hektara, stasavaju svetske i autohtone sorte vinove loze. Probnom rezidbom lastara, utvrđuje se zdravstveno stanje biljaka.
„Momentalno stanje je jako dobro lastari su zdravi što znači možemo očekivati dobar rod“, kaže Ferenc Šinka, vinogradar i vinar sa Palića.
Vinogradari Subotičko-horgoške peščare priželjkuju snežne padavine, kako bi sačuvali dobro stanje vinove loze:
“Sad je u perfektnom stanju, znači imala je vremena da sazreva u jesen pošto je baš toplo leto bilo. Nisu bili neki jaki mrazovi, minus pet, šest to nije ništa za vinovu lozu, tako da nalazi se u baš dobroj kondiciji i u fazi, a ostalo ćemo videti“, kaže Laslo Boni, vinogradar i vinar iz Subotice.
Vinski vitezovi neumorno promovišu vinsku kulturu i time, smatraju, doprinose manjem broju sukoba u društvu:
“Ljudi kada sednu da razgovaraju i rešavaju raznorazne probleme, onda ti probelmi se lakše rešavaju uz dobru čašicu vina. Ljudi koji tako sede, razgovaraju popiju čašicu vina, to su ljudi koj ne ratuju, zato mi kažemo mi smo vitezovi mira“, kaže Miroslav Mrnuštik, prvi prokonzul Reda vinskih vitezova Evrope u Srbiji.
Probna rezidba vinove loze i degustacija prošlogodišnjih vina uz lokalne gastronomske specijalitete, privlače i turiste iz Mađarske.
„Dolazimo iz Segedina, ovde su veoma gostoljubivi, odlično se osećamo i želimo domaćinu dobar rod grožđa", kaže jedna turistkinja.
„Više puta sam dolazio u ovu vinariju. Dobra je rakija, hrana, vino. Posle kupovine na Buvljaku, ovde se odmorimo, pa idemo kući za Segedin", kaže jedan gost.
“Vinski turizam, uvek kažem, funkcioniše od 1. januara do 31. decembra. I u nekim mestima recimo Vilanj u Mađarskoj ima dve hiljade stanovnika, godišnje dolazi 300 do 350 hiljada turista“, kaže Laslo Boni, vinogradar i vinar iz Subotice
Kako bi vinograd bio još atraktivniji ljubiteljima dobre kapljice i turistima, domaćin se opredelio da se ove godine sertifikuje za organsku proizvodnju grožđa.
Коментари