понедељак, 20.01.2025, 14:09 -> 15:31
Извор: РТС
Аутор: Тони Бедалов
Како зима утиче на винограде у суботичко-хоргошкој пешчари?
За виноградаре суботичко-хоргошке пешчаре јануар је резервисан за контролу стања винове лозе. Овај редован посао у виноградима прилика је да се окупе и вински витезови и туристи.
У винограду Ласла Бонија који се у суботичком насељу Радановац простире се на три и по хектара, стасавају светске и аутохтоне сорте винове лозе. Пробном резидбом ластара, утврђује се здравствено стање биљака.
„Моментално стање је јако добрo ластари су здрави што значи можемо очекивати добар род“, каже Ференц Шинка, виноградар и винар са Палића.
Виноградари Суботичко-хоргошке пешчаре прижељкују снежне падавине, како би сачували добро стање винове лозе:
“Сад је у перфектном стању, значи имала је времена да сазрева у јесен пошто је баш топло лето било. Нису били неки јаки мразови, минус пет, шест то није ништа за винову лозу, тако да налази се у баш доброј кондицији и у фази, а остало ћемо видети“, каже Ласло Бони, виноградар и винар из Суботице.
Вински витезови неуморно промовишу винску културу и тиме, сматрају, доприносе мањем броју сукоба у друштву:
“Људи када седну да разговарају и решавају разноразне проблеме, онда ти пробелми се лакше решавају уз добру чашицу вина. Људи који тако седе, разговарају попију чашицу вина, то су људи кој не ратују, зато ми кажемо ми смо витезови мира“, каже Мирослав Мрнуштик, први проконзул Реда винских витезова Европе у Србији.
Пробна резидба винове лозе и дегустација прошлогодишњих вина уз локалне гастрономске специјалитете, привлаче и туристе из Мађарске.
„Долазимо из Сегедина, овде су веома гостољубиви, одлично се осећамо и желимо домаћину добар род грожђа", каже једна туристкиња.
„Више пута сам долазио у ову винарију. Добра је ракија, храна, вино. После куповине на Бувљаку, овде се одморимо, па идемо кући за Сегедин", каже један гост.
“Вински туризам, увек кажем, функционише од 1. јануара до 31. децембра. И у неким местима рецимо Вилањ у Мађарској има две хиљаде становника, годишње долази 300 до 350 хиљада туриста“, каже Ласло Бони, виноградар и винар из Суботице
Како би виноград био још атрактивнији љубитељима добре капљице и туристима, домаћин се определио да се ове године сертификује за органску производњу грожђа.
Коментари