Читај ми!

Meštani Darkovca kod Crne Trave odsečeni od sveta još od junskih nepogoda

Na ulazu u Darkovce, planinsko selo kod Crne Trave, proletos se pokrenulo klizište. Junske padavine su dodatno pogoršale situaciju. Meštani su gotovo odsečeni od sveta, a lokalna samouprava bez pomoći države nije u mogućnosti da taj problem trajno reši.

Kakvo je to slavlje bilo te 2018. kada je selo konačno dobilo asfalt. Teško je i naslutiti da ga je ovde do nedavno bilo. Progutalo ga klizište.

“Na proleće je put propao najedanput četiri metra, znači pokidao se asfalt i tako je propao 4 metra u toj dubini", kaže Dragomir Gligorijević iz Darkovca.

Rad je deda bio svatovima u Darkovcu ovoga leta, a sad motičicu iz ruku ne ispušta. Samo tako može do kuće i imanja.

"Sad nema put, sad je otkinut. Kako se snalazite za namirnice, za lekara? Lekar neće da dođe, evo kako može da izađe ovde", kaže Grada Milojković iz Darkovca.

Nekada najveće crnotravsko selo, daleko je od šezdesetih i 800 đaka, ali opstaje. Nasleđenog se ne odriču pa je iznad sela pre desetak godina podignuto dvadesetak plantaža borovnice i maline. Sve se skupilo - loša godina.

"Što se tiče cene i vremenski uslovi su bili loši, sad nam i put loš ne možemo robu da dostavimo do kupca mučimo muku, to je to", navodi Daliborka Ristić iz Vlasotinca.

Na 1250 metara vazduh i izvorska planinska voda okrepljuju. Ne čudi što selo ima i dva ribnjaka. Već dvadeset godina Jovica Blagojević gaji pastrmku.

"Ja sam se ovde vratio pre dvadeset i nešto godina i ne kajem se, jedino kad bi bili bolji uslovi mislim da bi bili i više ljudi bi tu živelo i mladi ljudi", navodi Jovica Blagojević iz Darkovca.

Nije samo put muka. Klizište ne miruje.

“Sve se živo iskrivilo, za dalje ne možemo da priđemo selu, nema voda, još malo i bez struje ćemo ostati", kaže Vladimir Gligorijević iz Darkovca.

Od lokalne samouprave traže da put očisti i osposobi, čekaće trajno rešenje , ali Crna Trava nema ni novca ni mehanizaciju.

"Radi se o elementarnoj nepogodi čije posledice mogu da se saniraju samo sredstvima države. Opština Crna Trava je nemoćna da izdvoji tolika sredstva da se put sanira", navodi Zoran Stanković, načelnik Opštinske uprave Crne Trave.

Sredstva planirana za puteve otišla su na faktičke eksproprijacije, a tek su na polovini tužbi. Darkovčani koji od ove zemlje žive opštinu tužili nisu, kažu reč predaka data za opšte dobro za njih je svetinja. Ispada da ispaštaju zbog potomaka Crnotravaca koji na ovo tlo kročili nikada nisu.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару