Читај ми!

Počeli prolećni radovi u malinjacima ariljskog kraja

Malina je u užičkom kraju glavna poljoprivredna kultura i glavni ili dodatni prihod hiljadama porodica. U malinjacima su počeli najvažniji prolećni radovi koji su mnogima i prilika da u narednih mesec dana zarade dnevnice.

Zubato martovsko sunce ne smeta radnicima u malinjacima u velikom prolećnom poslu započetom u nižim predelima dok se u brdima čeka da okopni sneg. Priprema i vezivanje malina, mukotrpan posao, pa je i dnevnica 4 do 5 hiljada dinara:

"Nije lako, prvo je orežemo, krčimo staru, pa vežemo".

"Ko je navikao njemu nije, a ko nije navikao njemu je teško."

"Zaradi se, ne kažem da se ne zaradi, ali koliko se radi baš nije nešto".

 


Prolećni radovi su i najbitniji, iako posla u malinjacima nema samo dok je sneg. 

"Kreće krčenje, bacanje đubriva i sva ostala agrotehnička priprema, znači u malinjaku stalno ima puno rada, fizički je najviše zastupljen, dosta upotrebe radne snage i dosta uloga u hemiji, preparatima i mašinama", navodi „Božo Joković", direktor Zadruge „Agro eko voće", Arilje.

Stručnjaci tvrde da je ovo optimalno vreme za malinjake, iako su radovi nekad počinjali i ranije.

"Da počnemo neke poslove koje nismo obavili jesenas, da obavimo poslove koje je u narednom periodu obaveza da uradimo. U prvom redu neophodno je izvršiti đubrenje zasada mineralnim đubrivima koje se može uraditi i pre samog vezivanja ukoliko uslovi dozvoljavaju", kaže Andrija Radulović iz Poljoprivredne savetodavne službe Užice.

Pravo stanje u malinjacima videće se tek kada krene vegetacija, ali je izvesno da je prošla, nepovoljna godina ostavila posledice.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije objašnjava: „Predhodne godine smo imali oko 400 miliona evra deviznog priliva. Ove godine nije to sjajno. Ovde je primenjeno sve osim navodnjavanja i to je ono što je falilo ovoj biljci jer to je biljka koja se uzgaja ove godine za sledeću".

O ceni i prinosu se još ne priča, a zavisiće, kao i uvek, osim od rada i od vremenskih prilika.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом