Читај ми!

Muzej košarke u Čačku – gde će i kada biti otvoren

Muzej košarke u Čačku koji će imati i regionalni značaj, prvi je projekat koji je predstavljen u okviru programa Čačak, prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu. Muzej će biti na mestu gde je odigrana prva košarkaška utakmica u tom gradu, a već su poznati i neki od budućih vrednih eksponata.

Prvu medalju, srebrnu, juniorska reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila je na Evropskom prvenstvu u košarci1968. godine u Španiji. U toj kasnije čuvenoj reprezentaciji igrala su i dvojica Čačana, Dragan Đukić i Sadik Zejnilović. Zastavicu i medalju doktor Zoran Antonović, nekadašnji košarkaš, priložio je kao vredno svedočanstvo za Muzej košarke.

"Pre valjda nekih 14, 15 godina na moja vrata došao je bivši košarkaš Didan Zejnilović i u jednome smotuljku mi doneo medalju. Rekao mi je: ‘Ja se nadam da kako si čuvao uspomene na sva naša igranja i na sve naše mladosti da ćeš uspeti da sačuvaš i ovu medalju’", kaže dr Zoran Antonović, potpredsednik KK Borac, Čačak.

Grad koji je iznedrio više od pedeset reprezentativaca ne brine za košarkaški podmladak. Ni temperature ispod nule ne obeshrabruju ove mališane da potraže magiju pod koševima. Na tribinama murali velikana čačanske košarke Radmila Mišovića, Dragana Kićanovića i Željka Obradovića. Njima će u budućem muzeju biti posvećen "Hol slavnih".

"Imaće i taj opšti deo vezan za razvoj jugoslovenske i srpske košarke kako bismo mogli da prikažemo i mesto košarkaša i košarkaških radnika iz Čačka u celoj toj priči", ističe dr Miloš Timotijević, istoričar, kustos Narodnog muzeja u Čačku.

Kompleksna postavka smestiće se u zgradu Sokolane, najstarije u Kraljevini Srbiji, gde je 1945. godine odigrana prva košarkaška utakmica u Čačku.

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku kaže: "Prva osoba koja se iz Čačka bavila košarkom je Ljiljana Gavrilović članica Sokola koja je 1940. bila na tečaju ove igre u Sarajevu".

Buduća postavka imaće i savremene muzejske prikaze poput holograma kao i multimedijalne sadržaje koji će prikazivati razvoj košarke u Srbiji.

"Evropa takav specifičan koncept muzeja košarke praktično i ne poznaje – izuzev Litvanije, Španije i Rusije donekle, to su sve nekakve spomen-sobe. Taj specifičan koncept gotovo da ne postoji, što na neki način i nama otežava posao, ali i predstavlja izazov da Čačak dobije jednu instituciju kakva zaista praktično i ne postoji u tom smislu", navodi Milan Lišančić, istoričar.

Plan je da se Muzej košarke otvori u okviru manifestacija "Čačak prestonica kulture 2023. godine", 18. oktobra. Tog dana pre tačno jednog veka u Srbiji je odigrana prva košarkaška utakmica.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару