Sve manje stručnih rezača voća

Na plantažama voća širom Vojvodine u toku je zimsko orezivanje sadnica koje treba da se obavi u Severnoj pokrajini na gotovo dvadesettri hiljade hektara. Ovim starim zanatom iskključivo se bavi starija radna snaga jer kod mladih nevlada interes da ovladaju ovom veštinom.

Voćari posebnu pažnju prema rečima stručnjaka treba da obrate na realan odnos prinosa i portasta jer će se samo pravilnim i stručnim orezivanjem prinos uvećati a rod biti kvalitetniji. Među 30-ak rezača na imanju Dijamant agrara je samo jedna dama.

"Tridesetak godinase bavim ovim poslom. Nije teško ako hoće da ga nauči. Znači može da se nauči posle godinu dana neke obuke, može da bude dobar rezač ali ako hoće i ako ga to interesuje" kaže Gizela Geder iz Zrenjanina.

Najvažnije u ovom poslu da se prvo uklone bolesne I polomljene grane a posebnu pažnju treba posvetiti na rodne grančice I na taj način će se korigovati rod.

"Imamo 488 hektara pod višnjom to su pretežno mladi zasadi, trenutno smo u fazi orezivanja , to se radi u toku zime prilagođujemo uzgojni oblik za mšinsku berbu to je znači vretenasti žbun" ističe Zoltan Kiš, Upravnik dijamant agrara.

Ono što posebno brine vlasnike plantaža voća što rezidbu obavlja isključivo starija radna snaga jer kod mladih I pored dobrih dnevnica ne vlada interes za ovim starim zanatom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом