Sve lošiji kvalitet zemljišta

Procene stručnjaka su da je tek na svakoj stotoj njivi u Vojvodini procenat humusa veći od pet odsto, što je minimum da bi se zemljište moglo nazvati kvalitetnim. Ostale njive su ispod tog nivoa, a razlog za gubitak dragocenog sastojka u zemljištu je intenzivna proizvodnja, veća upotreba mineralnih đubriva i sve manje korišćenje stajskog đubriva.

Kada ratari pale žetvene ostatke, što je inače Zakonom zabranjeno, sem izazivanja opšte opasnosti, oni unište mikroorganizme u zemljištu bitne za stvaranje humusa, koji nastaje truljenjem biljne mase.

"Pošto su prinosi dosta visoki, a svi težimo većim prinosima, tu su i biljni ostaci dosta čvršći. Tako da ljudi ne treba da spaljuju te ostatke nego treba da ih unose u zemljište da bi im se sutra vratio kvalitet", kaže Radislav Jovanov iz Zadružnog saveza Vojvodine.

Duga sušna leta dodatno smanjuju plodnost zemljišta, a ako se primenjuje navodnjavanje spiraju se hranljive materije. Zemlja se u tim slučajevima može oporaviti jedino primenom prirodnih đubriva.

"Bez stajnjaka nema napretka u poboljšanju kvaliteta zemlje. Znači, obratimo pažnju, vratimo stočarstvo, zaposlimo ljude, popravimo zemlju", objašnjava akademik dr Dragan Škorić.

Rešenje je u zaokruženom ciklusu ratarske i stočarske proizvodnje. Hrana sa njiva koristi se za ishranu stoke, a stajsko đubrivo se vraća na njive umesto trenutno prekomerne upotrebe mineralnog đubriva

"Ako Vojvodina ne bude hitno imala 100 000 junadi u stajama, to neće ništa vredeti jer će za 30 do 50 godina ćemo od plodne zemlje stvoriti pustinju. Ne da će biti pesak kao u Africi, ali će po prinosima biti pustinja", smatra Branislav Gulan, agroekonomski analitičar.

Sve lošiji kvalitet je na državnim parcelama. Plodored na tim njivama je uglavnom suncokret, kukuruz i pšenice. Zakupcima se ne isplati da za jednu godinu oporavljaju zemljište na prirodan način gajenjem lucerke ili soje, posle kojih ostane i 30 odsto više hranljivih materija u zemljištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 25. новембар 2024.
15° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње