Banatski Brestovac: Mnogo posla, zarada sve manja

Porodica Ljubisavljev iz Banatskog Brestovca godinama proizvodi povrće i rasad, koji trenutno prodaje na veliko u obližnjim gradovima. Iako rade mnogo, zarada je - kažu - sve manja.

Svi članovi porodice Ljubisavljev iz Banatskog Brestovca ovih dana su u plastenicima gde rasađuju više vrsta povrća: paradajz, papriku, tikvice, krastavac. 

Čeka ih veliki posao jer imaju dvadeset plastenika, a proizvode prodaju na pijacama u Pančevu, Smederevu, Požarevcu, Vršcu. Ulažu u seme, gorivo, grejanje i zalivne sisteme i kažu da se nekad više zarađivalo.

Srđan Ljubisavljev kaže da je zarada sve manja i sve lošija: „Iskreno kažem, preživljava se. Sami radimo, retko kad uzmemo radnike, zato što nema više toliko koristi.”

„Radi se mnogo, od jutra do sutra. Krenuli smo od 1. februara i sad nema prestanka do Svetog Nikole”, kaže Gruja Ljubisavljev.

Kao i ostali poljoprivrednici, Ljubisavljevi dobijaju subvencije od 2.000 dinara po hektaru, ali kažu da to nije dovoljno. Ipak, država im je pomogla da kupe plastenike i traktor.

„Za deset plastenika smo dobili 460.000 dinara pre dve godine i dobili smo 40 odsto subvencija, odnosno bespovratnih sredstava za kupovinu novog traktora”, kaže Srđan Ljubisavljev.

Rasad se trenutno prodaje po ceni od 50 dinara za paradajz i 25 za papriku, a uskoro stiže i rasad dinja i lubenica, koje gaje na otvorenom, od čega očekuju dobar rod i veliku potražnju, kao i prethodnih godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом