Kozji sir u hrastovoj kori
Sedamdesetpetogodišnji penzioner Momčilo Budimirović iz Glušaca kod Bogatića, već dvadeset godina gaji koze. Od mleka pravi sedam vrsta sireva, a najpoznatiji je u hrastovoj kori, koji je na sajmovima u zemlji višestruko nagrađivan.
Za kilogram jedinstvenog kozjeg sira u hrastovoj kori sa plesnima i lekovitom biljkom čubar potrebno je oko osamanest litara mleka. Posle vađenja iz kalupa, u komori zri oko tri meseca.
„To su prirodni proizvodi, hrastova kora, prirodni proizvod, čubar, kao biljka lekovita začinska koja im daje ukus, i sam način i postupak dobijanja sira, daje garanciju da ćemo dobiti takav proizvod koji se ocenjuje kao vrlodobar. Ono što hoću da naglasim, taj sir je aposlutno zdrav bez ikakvih aditiva”, tvrdi Momčilo Budimirović iz Glušaca.
Na seoskom
imanju u Glušcima, Momčilo uz pomoć sina
gaji pedeset francuskih alpskih koza.
U punoj muži, dnevno proizvedu i do 15
kilograma jedinstvenih sireva.
„Ustajem
u četiri, pola pet. U šest sati smo već
na farmi. Vrlo brzo završavamo poslove
na farmi, i krećemo u mlekaru, tako da
to sve u toku dana, lagano i elegantno,
bez mnogo napora, uradimo. Mleka preradimo
izmedju 120-170 litara. Nemamo dovoljno na
svojoj farmi, pa kupujemo sa strane od
naših prijatelja”, objašnjava
Momčilo Budimirović iz Glušaca.
Za
plasman Mačvani ne brinu, i većinu sireva
prodaju stalnim kupcima. Sa načinom
uzgoja koza i specifičnom proizvodnjom
uz različite dodatke, upoznao se i
ambasador Nemačke, Tomas Šib.
„Oduševljen
sam idejom da se već tako dugo proizvodi
ovaj sir koji nađe
svoje kupce pre svega u dobrim restoranima
u Beogradu. Ima tu mnogo kreativnosti
i mnogo truda i rada, što me zaista
impresionira”, kaže Tomas
Šib, ambasador Nemačke u Srbiji.
Proizvodnju
sireva, Budimirovići su usavršavali
nekoliko godina. Želja im je da uz pomoć
evropskih fondova, prošire stado i
sagrade novi objekat za preradu mleka.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар