Priprema zimnice u Koceljevi

Za sve one koji ne stižu, ili ne znaju da prave zimnicu, brinu domaćice iz Koceljeve. Do tradicionalnog festivala koji se održava za manje od mesec dana, spremiće više od osamdeset hiljada tegli.

Od šporeta, varjače i velike šerpe, Slavica Mitrović se ne odvaja mesecima. Na tradiocionalan način bez konzervanasa, ove sezone spremiće više od 2.000  tegli zimnice, najviše ajvara od pečenih paprika.

"Priprema zimnice je krenula pre otprilike tri meseca, kada je krenulo prvo voće, prvo ide taj takozvani slatki program, što ga mi zovemo, sokovi, slatko, do sada, od maja meseca, smederevac se ne gasi. I onda kreće priprema ajvara, ajvar pripremamo sve od naše paprike", kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Za kupce domaćice iz Koceljevi ne brinu, jer većinu proizvoda prodaju na festivalu. Pripremanje zimnice, posao je za sve u kući.

"Pomažem Slavici u svemu, u ljuštenju paprike, pečenja, sipanja ajvara, sve  što treba", kaže Miodrag Mitrović iz Koceljeve.

Stalne kupce ima i Branka Nedeljković, koja pored posla u fabrici pirotehnike, stiže i da sprema zimnicu. Ovih dana, pravi džem i slatko od šljiva.

"Ja uradim od devetsto do hiljadu tegli. Moglo bi i više da se proda, međutim, ja ne stižem. Zarada mi normalno svaka znači, dobro dođe, ali  više je ljubav prema ovim teglicama i tradiciji", kaže Branka Nedeljković iz Koceljeve.

Većina voća i povrća koja se proizvede u Koceljevi, završi u teglama. Zimnica je dodaju nadležni, postala simbol ovog kraja.

"Od fabrike Voćar je sve to krenulo, čuvena proizvodnja zimnice je bila u  toj fabrici, ono se sad što je bilo u toj fabrici, pretvorilo u ta  domćinstva, o ukusu i kvalitetu ne treba da govorim, jer sve je to  tradicija uradila svoje, svi ti domćini, kao i ovo ovde, predstavljaju sa  ponosom našu opštinu", kaže Vladimir Matić, pomoćnik predsednika opštine Koceljeva.

Više od 40 domaćinstava u Koceljevi bavi se proizvodnjom zimnice. Većini je to jedini izvor prihoda, zato uskoro planiraju i da osnuju udruženje.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. март 2025.
22° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса