Takmičenje kuvara u Nišu

Nišlije su predhodnih dana imale priliku da vide, ali i da probaju ukus brojnih jela koje su kuvari profesionalci iz preko 15 evropskih zemalja pripremali za njih. Kecelja i varjača bili su obavezan rekviziti.

Kada jedan Grk zasuče rukave i pribavi neophodne namirnice jelo od ribe ne može da bude loše. Uz dodatak brojnih začina koji kaže jelu daju poseban ukus i nišlije moraju da budu zadovoljne.

"Moramo da znamo da dobro uklopimo namirnice, da dobro spremimo jelo ali i da pogodimo ukus potrošača pošto se razlikuje od osobe do osobe", kaže Kostas Gerodimos, Grčka.

Nekad u ulozi takmičara, danas u onoj zahtevnijoj ulozi - člana žirija koji ocenjuje rad kolega kuvara, čuveni Stevo Karapandža, ali ovoga puta bez čuvene kuvarske kape.

"Tu se ne ocenjuje ovog momenta ukus, najviše polažemo pažnju na izgled dakle kako je tu ribu otvorio, kako je odstranio sve ono što ne treba ono što ne može da se pojede, misli se na kožu, kosti koje ostanu, i kako se dalje ne sme raspasti, na tanjiru mora lepo da izgleda, dakle ta prezentacija", kaže Stevo Karapandža.

Riba je ovog puta bila osnovna namirnica, jer kuvari podsećaju da je njena uloga u ishrani nezamenljiva.

"Nama je cilj da što više u ishrani, baš u našim domaćinstvima i u restoranima uvedemo ribu, ona jeste teška za pripremu, ali ovo su sve profesionalci", kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja turističko-ugostiteljskih poslanika iz Niša.

Ko je od koga ovde učio teško je reći, ali Nišlije su uživale, najpre u onom što su videle, a potom i u sprecijalitetima koji su dati na probu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. април 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом