Pastrmke sa Tare na svetskoj trpezi

Odlazak u rodni kraj svojih roditelja, na Taru i Bajinu Baštu, za Jelisavčiće je bio odmor od stresa i gradske gužve, ali i poslovni izazov. U ribarstvo i organsku proizvodnju jagoda uložili su mnogo rada i posvećenosti, a rezultat nije izostao.

Već dve godine, pastrmke za svetsku trpezu proizvode se i na Tari, tu gde su im jedini neprijatelji vidre. Konzerviraju se i bez glutena, konzervansa i ikakvih dodataka odlaze na tržište.

 

Brat i sestra, Ivan i Ivana Jelisavčić, uz uzgoj ribe, počeli su sa prijateljima i proizvodnju industrijskih jagoda na obali Rače, u podnožju Tare. Naravno, organsku, jer je upravo zaštita zdravlja, prirode i okoline, njihov najvažniji princip.

Zasadi se prostiru na pet hektara zakupljene zemlje, kaže Ivan Jelisavčić: "Sadnice su pažljivo odabrane, postavljen sistem navodnjavanja kap po kap, utrošeno čak 250 tona stajskog đubriva, sve je pažljivo ograđeno, i urađeno prema zahtevima organske proizvodnje.

Ove godine očekuju prinos od pedesetak tona. Prva sezona neće potpuno pokriti troškove svega uloženog, ali već naredne će biti profitabilne. Grade i hladnjaču i očekuju kooperaciju sa voćarima u ovom kraju.

Ivan u gajenju jagoda vidi veliku šansu za čitav kraj - jer proizvodnja i branje dospevaju pre malina, pa se ciklusi mogu uskladiti i domaćinstvima obezbediti kontinuirani prihod.

Organski proizvodi, a među njima i organska industrijska jagoda, postaju sve traženija roba, a očuvani agroekosistemi, poput ovog, nagoveštavaju da jagode iz Rače mogu biti i te kako sladak poslovni poduhvat.

rts.uzice@rts.rs 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом