Bujanovačka Banja jedan od prioriteta za privatizaciju

Na spisku za privatizaciju Ministarstva privrede je 11 specijalnih bolnica, instituta za lečenje i rehabilitaciju i prirodnih lečilišta. Bujanovačka Banja je među banjama koje su označene kao prioriteti za privatizaciju, već od 9. januara.

Na listi za prodaju Bujanovačka Banja je među prve četiri u Srbiji. Priprema se za privatizaciju, a priželjkuje strateškog partnera.

"Da se usvoji model kao u Mađarskoj, da se nađe strateški partner, a da radnici imaju uticaj na donošenje odluka", kaže Dimitrije Dimitrijević, upravnik.

Vlasništvo dokazuju decenijama Specijalna bolnica i PIO fond. Očekuju da od danas, nakon potpisivanja poravnjanja, ova i ostale banje budu u vlasništvu države, a time se i lakše privatizuju.

"Da bi izvršili dokapitalizaciju, da se obnove uska grla, hidro blok, ostali spratovi", kaže dr Stojanča Savov, direktor Specijalne bolnice Bujanovačka Banja.

Stacionar je godinama u blokadi zbog neisplaćenih zarada, sudskih presuda. Deblokadi se nadaju već od početka januara.

"Da bude bolje svima, radnicima na prvom mestu što se tiče plata, svega ostaloga", kaže Tatjana Sentić, visoki fizioterapeut.

"Da nam omogući i bolju edukaciju i usavršavanje, da pratimo zdravstvene trendove", kaže Slađana Kostić, viši fizioterapeut.

Iako rade u otežanim uslovima ove godine su iz sopstvenih sredstava renovirali krov, kupili televizore, uveli internet. Zbog praznika popunjeno je samo dvadeset odsto kapaciteta.

"Ja nisam za privatizaciju, neka nam ostane banja kako jeste. Ovde dolaze ljudi iz inostranstva, cele Srbije", kaže Divna Đorđević.

"O ovoj banji sam čula sve najbolje što se usluge tiče i ja planiram da odem u gasnu kadu, koja je jedina ovde u Srbiji i šire", kaže Tamara Grble.

Bujanovačka Banja je nastala na izvorima lekovite termomineralne vode i peloidnog blata. Pored toga, u lečenju reumatskih i neuroloških oboljenja, primenjuje prirodni gas ugljen-dioksid. Izvori Bujanovačke Banje i lekovito blato korišćeni su još u Rimsko doba.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи