Читај ми!

Formiranje crnogorske vlade - dan odluke, ko će biti u novom kabinetu

Posle prošlonedeljnih razgovora učesnika za formiranje Vlade Crne Gore, delovalo je da će pregovori ići glatko. Poslednja stranačka polemika to je demantovala. Tok formiranja vlade je i dalje nepredvidiv, kao i to ko će se na kraju naći u novom kabinetu.

Priznao je pre devet dana Milojko Spajić da je ekipa za pregovore heterogena. Zajednički ciljevi, koje je naveo, nisu uspeli da spreče polemiku na relaciji Pokret Evropa sad - Za budućnost Crne Gore. Posle više stranačkih saopštenja, Andrija Mandić u obraćanju, čini se, stavlja tačku.

"Konsultovali smo naše stranačke organe i donijeli odluku, iako je to u suprotnosti sa članom 7 onih principa koje je upravo promovisao mandatar Spajić, doneli smo odluku i rekli - mi prihvatamo tu ponudu", rekao je Mandić, jedan od lidera Za budućnost Crne Gore.

PES je jutros saopštio da je mandatar Milojko Spajić ponudio toj koaliciji tri ministarstva, mesto potpredsednika Vlade i Skupštine, ali im je, ocenjuju, to bilo malo.

Koalicija Za budućnost Crne Gore je reagovala. Pozvali su predsednika države da se oglasi i odredi prema, navode, "sve izvesnijem pokušaju prekrajanja izborne volje kroz vraćanje DPS- a na vlast, preko partnera".

"Da su se pitali DPS i Za budućnost Crne Gore, Milojko Spajić ne bi ni bio u poziciji da pregovara o 44. Vladi. Ipak i nakon toga, Za budućnost Crne Gore nije bio isključen iz pregovora. Imali smo više sastanaka na kojima smo razgovorali o prvoj participaciji ZBCG-a u Vladi Crne Gore", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

U međuvremenu, SNP biće deo nove vlade, potvrdilo je rukovodstvo stranke.

I Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca pre dva dana odlučile su da uđu u Vladu, kao i Albanski forum. Očekivala se i odluka Ujedinjene Crne Gore. Čekaće se i dalje, kažu, dok ne bude sasvim jasno ko će činiti 44. Vladu.

"Porazno je da neka od stranka koja je deceniju ili duže učestvovala u DPS vlasti, postavlja uslove ostalima pozivajući se na mandatara", saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

Manje je više

Milojko Spajić je nepredvidiv, tako u najkraćem tok formiranja vlade komentarišu poznavaoci.

"On je više čovek koji je funkcionisao u okviru berze i ekonomije. Možda je procenio da mu se više isplati ili da će bolje proći, ako podeli manje nego što je trebalo više, jer su Za budućnost Crne Gore svakako, sudeći po glasovima koji su dobili, imali pravo da dobiju više", kaže crnogorski pisac i prevodilac Đuro Radosavljević.

Dalje korake ne usuđuje se da predviđa Radosavović, ali je stava da čak i oni koji su izvesni činioci buduće vlade ne znaju ko će biti još u igri.

"Jednom je Dritan Abazović rekao da će ako URA  i on ne budu u vladi, biti žurka. Dakle, biće svega. Ako ovu vladu, narednu posmatramo kao žurku, ima pametnih ljudi, koji govore da je možda bolje ne poći na ovu žurku, jer ne znate kakva će biti. Ima čak i viceva koji kažu da će duže trajati pregovori, nego sama vlada. Zato što, sudeći po konstituentima, po onima koji se najavljuju, to liči kao rogovi u vreći", dodaje Radosavljević.

Kako će izgledati nova Vlada poslanici pobednika izbora trebalo bi da znaju danas, kada će Spajić rešenja predstaviti stranačkim kolegama. Tamošnja štampa prenosi da je sastanak posebno važan, ako se zna da deo liste PES-a nije spreman da glasa za Vladu - bez podrške najmanje 49 poslanika.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару