Читај ми!

Kraj rata u Ukrajini, pregovori ili pobeda – u šta više veruju Evropljani

Istraživanje "Tinktenka"(thinktank), u 15 evropskih zemalja, pokazalo je da tek po neki anketirani učesnik veruje da Ukrajina može da obezbedi potpunu pobedu u ratu s Rusijom.

Većina Evropljana kao najverovatniji ishod rata u Ukrajini sada vidi pregovore, za razliku od ranije viđene potpune ukrajinske vojne pobede, pokazuje velika anketa "Tinktenka" urađena u 15 zemalja.

Podrška ukrajinskom cilju ostaje snažna širom Evrope uprkos preokretima na bojnom polju. Međutim, evropski glasači sve više smatraju da je naoružavanje Ukrajine neophodno – ne da bi se postigla potpuna pobeda na bojnom polju, već da bi se ojačala pozicija Kijeva u budućim pregovorima sa Rusijom.

Naučni centar Evropskog saveta za spoljne odnose anketirao je 19.566 ljudi u 15 zemalja, tokom prve polovine maja 2024. godine. Taj centar je redovno sprovodio istraživanja o Ukrajini, ali je ovo prvi put da anketira i unutar same države, gde nalazi da su podrška ratu i pobedi jaki, uprkos pričama o slabljenju morala.

Rezultati ankete u Ukrajini

Ukupno 34 odsto Ukrajinaca trenutno kaže da ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom veruje "veliko", dok mu još 31 odsto veruje "prilično" – što znači da su oni koji veruju svom lideru brojniji od onih koji nisu sa dva prema jedan.

Na pitanje o najverovatnijem ishodu rata, 58 odsto Ukrajinaca je predvidelo pobedu Ukrajine, a 30 odsto je reklo da će se završiti nagodbom.

Samo jedan odsto očekuje da će Rusija izaći kao pobednik. Ali većina preferira da ustupi teritoriju nego da napusti suverenitet, definisan pravom na pridruživanje NATO-u i EU.

Estonci veruju u pobedu Ukrajine, Italijani da ne treba slati oružje Kijevu

Unutar 14 ispitanih evropskih zemalja, samo je u Estoniji preovladavalo mišljenje (38 odsto) da će Ukrajina pobediti u ratu. Ipak, većina u Švedskoj i Poljskoj želi da Evropa pomogne Ukrajini da se bori dok se sva njena teritorija ne povrati.

Većina u Italiji, Grčkoj i Bugarskoj usprotivila se tome do te mere da su smatrali da je loša ideja povećati snabdevanje Ukrajine oružjem. Sve u svemu, Italija se pojavila kao najveća velika evropska sila koja najmanje podržava Ukrajinu.

Ipak, velika većina i dalje podržava slanje većeg broja oružja Ukrajini, čak iako se želi samo ojačati pregovaračka pozicija Ukrajine.

Srednjoj grupi zemalja, uključujući Češku, Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju i Švajcarsku, nedostaje nacionalni konsenzus o ratu i ulozi EU. Ni u jednoj zemlji, čak ni najratobornijim, nije bilo podrške slanju trupa u Ukrajinu.

Ujedinjeno Kraljevstvo pouzdani saveznik Ukrajine

Ukupno 69 odsto Ukrajinaca reklo je da je potrebno više oružja da bi se odbranili, ali to gledište nije dovelo do razočaranja u EU.

Sedamdeset pet odsto Ukrajinaca smatra ulogu EU pozitivnom i da je članstvo Ukrajine neophodno za pobedu u ratu.

Ukrajinci su zamoljeni da navedu deset zemalja prema pouzdanosti podrške svojoj domovini. Rangirali su Ujedinjeno Kraljevstvo na vrhu sa 88 odsto.

Navode da je Britanija bila "veoma" ili "uglavnom pouzdana", zatim Litvanija sa 77 odsto, iako se većina zemalja na listi smatra pouzdanim.

Ipak, trećina Ukrajinaca priznaje da su jako zabrinuti da će SAD sklopiti mirovni sporazum sa Rusijom bez uključivanja Kijeva.

Anketa pokazuje i da francuski predsednik Emanuel Makron nije uspeo da ubedi Francuze da ga prate u njegovu ličnu tranziciju ka usvajanju mnogo snažnije proukrajinske pozicije.

Jedna trećina Francuske je bila za podršku Ukrajini u povratku izgubljene teritorije, druga trećina bi radije gurnula Ukrajinu ka pregovorima o mirovnom sporazumu sa Rusijom, dok je poslednja trećina ostala neodlučna.

Stavovi istraživača

"Upečatljiva stvar u vezi sa stanjem javnog mnjenja, u odnosu na Ukrajinu, jeste njegova izuzetna stabilnost – dok sukob nije zamrznut, u mnogim aspektima stavovi javnosti jesu", rekao je koautor izveštaja o istraživanju i predsednik Centra za liberalne strategije Ivan Krastev.

Koautor i direktor ECFR-a Mark Leonard ističe da nove ankete sugerišu da će jedan od ključnih izazova za zapadne lidere biti pomirenje suprotstavljenih stavova između Evropljana i Ukrajinaca o tome kako će se rat završiti.

"Dok obe grupe prepoznaju potrebu za kontinuiranim vojnim obezbeđenjem, kako bi se pomoglo Ukrajini da odustane od ruske agresije, postoji dubok jaz oko toga šta predstavlja pobedu – i šta je zapravo svrha evropske podrške", kaže Leonard.

Anketu je sproveo "Dataprakis" sa "JuGov", "Norstat", "Alfa Istraživanjem" i "Rejting grupom" u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Holandiji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Ukrajini.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару