Читај ми!

Životić za RTS: Razgovor Sija i Zelenskog bitan momenat koji najavljuje novu fazu rata u Ukrajini

Razgovor Si Đinpinga i Volodimira Zelenskog je bitan momenat, rekao je za RTS profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i istoričar Aleksandar Životić. Dodao je da će se videti da li će to biti prekretnica, ali da razgovor svakako najavljuje jednu novu fazu, kao i da je Kina i za Moskvu od egzistencijalnog značaja.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Životić rekao je da je jučerašnji razgovor kineskog predsednika Si Đinpinga sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim bitan momenat.

"Da li će to biti prekretnica, da li će otvoriti novu epohu – videćemo, ali svakako najavljuje jednu novu fazu. Ako uzmemo u obzir da proteklih 14 meseci gotovo da nije bilo ozbiljnijih mirovnih inicijativa, sem određenog turskog pregovaračkog uspeha koji je dao rezultate, pre svega kada su u pitanju tehničke stvari, kao što je izvoz žitarica ili razmena zarobljenika", rekao je Životić.

Naveo je kako je Kina na godišnjicu sukoba objavila 12 opštih principa, koje su, kako je rekao, neki skloni da nazovu mirovnim planom.

"Daleko je to od mirovnog plana. To su opšti principi. Jedan budući okvir na kome Kina insistira, ne samo u ovom pregovaračkom procesu već i uopšte kada su u pitanju budući međunarodni odnosi. Predsednik Si je posetio Moskvu, potom je bio i kineski ministar odbrane u Moskvi. Tada je još najavljen, kada je Si bio u Moskvi, razgovor sa Zelenskim. On se sada desio. Vidimo optimizam na svim stranama", naveo je Životić.

Objasnio je da Kina kao velika sila ima veliki autoritet, druga ekonomija sveta, stalna članica Saveta bezbednosti UN i da je zauzela stav blagonaklone neutralnosti prema Rusiji, iako se često očekivalo da će u potpunosti stati iza Rusije.

"Ona nije zatvarala svoje linije komunikacije sa Kijevom, a sada se ti odnosi podižu na viši nivo. Vidite da je ukrajinska strana ovo jedva dočekala. Ovo sada pojačava njenu pregovaračku poziciju. Dakle, odmah je određen novi ambasador u Kini. To je čovek koji je bio ministar u vladi. Vidi se da je budući predstavnik Ukrajine u Kijevu najviši mogući autoritet. Kina je odredila svog specijalnog predstavnika koji će se baviti budućim razgovorima", rekao je profesor.

Dodao je da će se sada videti kako će pregovarački proces početi i da li će moći da dâ rezultat u doglednom roku.

"Kina je za Moskvu od egzistencijalnog značaja"

Profesor Filozofskog fakulteta je objasnio da su odnosi između lidera važni za odnose između zemalja, ali da su interesi ono što diktira te međusobne odnose i njihovu suštinu.

"Za Moskvu Kina je ne od strateškog i vitalnog značaja, već u ovim uslovima kada postoji apsolutni zid prema zapadnom svetu, ne samo prema Evropi, već i prema Severnoj Americi, Kina za Rusiju ima egzistencijalni značaj. To se vidi i iz samih međusobnih odnosa, ali statistika govori tome u prilog koliko su međusobni ekonomski odnosi ojačali. Rusija nastoji da jednostavno sada u Kini kompenzuje gubitak sa zapadnih tržišta. To nije ni jednostavno ni lako. Pitanje je da li je moguće u srednjem ili dužem roku to u potpunosti zameniti", istakao je Životić.

Dodao je da je Rusija uspela da preko Kine nabavi sve bitne komponente koje njenoj privredi omogućavaju da amortizuje udar sankcija, pošto su svi ekonomski parametri negativnog karaktera i ne obećavaju svetlu budućnost.

Procenjuje se da je Ukrajini od početka rata poslata pomoć u naoružanju i opremi vredna 70 miliona dolara. Životić je rekao da je, ukoliko se izračunaju neki indirektni inputi, možda i veća od toga.

"Treba dodati i ogromnu ekonomsku i finansijsku pomoć koja stiže u Ukrajinu, a ako uzmete u obzir još i troškove koji se tiču zbrinjavanja ogromnog broja izbeglica, videćete da su to stravični troškovi", naveo je Aleksandar Životić.

Dodao je da, kada se gleda Zapad, postoji uverenje da je to jedna apsolutno koherentna celina, ali da je priroda tog savezništva takva da svaka velika sila ima određene interese koji se razlikuju.

"Jednu grupaciju čine SAD i Velika Britanija, a drugu pak Nemačka sa većim delom evropskih saveznika. Francuska politika je tu nešto blaža i nešto otvorenija prema Rusiji, ali imate Istočnu Evropu, koja sada ponovo posle mnogo godina nastaje i formuliše se kao poseban entitet. Baš pod tim nazivom Istočna Evropa koja postaje, kao posle Prvog svetskog rata, nekakva nova Kerzonova linija u odnosu na Rusiju i koja predstavlja direktnu zonu jednog, slobodno se može reći, ekskluzivnog američkog uticaja i to je jedna zona koja se prostire od Baltika do Crnog mora i Egeja i gde SAD imaju presudan, pre svega, uticaj bezbednosnog karaktera, a potom i ekonomskog", napomenuo je Životić.

"Zapadu posredovanje Pekinga odgovara samo do jedne linije"

Ocenio je da Zapad pozdravlja posredovanje Pekinga, ali da im to odgovara samo do jedne linije.

"Sve zavisi od toga kako će se dalje ići, kakvu će politiku zastupati Kina. Ono što je za Zapad trenutno bitno, to je zaštita njihovih, a potom i ukrajinskih interesa. Ta pozicija se zasniva na sledećem: poštovanje teritorijalne celovitosti i integriteta Ukrajine, što znači povratak na granice iz 1991. godine, bez ikakvog zamrzavanja konflikta ili nekakvog privremenog rešenja", istakao je profesor Životić.

Govoreći o izvozi žita, Životić je ocenio da bi u nekom trenutku moralo da dođe do dogovora.

"Rusija je ogroman proizvođač i izvoznik žitarica. Ukrajina takođe. Evropske zemlje su takođe značajni proizvođači. One uglavnom zadovoljavaju sopstvene potrebe. Sada se pojavila velika količina ukrajinskog žita na tržištu. To je oborilo cenu. Uskoro ide nova sezona i nova žetva. To svakako spušta i buduću cenu i to je razlog zašto je ograničen u jednom momentu bio čak i tranzit, ne samo trgovina, naročito na prostoru istočnoevropskih zemalja koje jesu značajni proizvođači", naveo je Životić.

Dodao je da sukob nije samo vojnog karaktera, već da ima i svoju informacionu i ekonomsku stranu, a na pitanje ko će pobediti u prehrambenom ratu, Životić je rekao da će se postići kompromis, pošto su egzistencijalne stvari u pitanju.

"Problem su pre svega afričke zemlje i nedostatak žitarica može izazvati glad. Izazvati glad na tom prostoru znači izazvati buduću migrantsku krizu s kojom će Evropa morati da se susretne. Eventualno, dakle u tom slučaju, taj problem će morati da se rešava na jednom mnogo širem nivou", naveo je Životić.

Istakao je da će sve zavisiti od razvoja situacije na terenu, što će se, kako je naveo, videti u narednim nedeljama kada se atmosferske prilike promene i kada će se, očigledno, intenzitet borbenih dejstava povećati na tom terenu.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару