Читај ми!

Skupština završila današnju raspravu; Nestorović: Brojne potencijalne opasnosti u dolini Jadra; Đedović Handanović: Zabrana suprotna strateškim interesima

Narodni poslanici završili su rad za danas, a nastavak sednice o rudarenju litijuma zakazan je za sutra u 10 časova. Pred poslanicima je jedna tačka dnevnog reda – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 narodnih poslanika. Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je, obrazlažući predlog zakona, da bez litijuma neće ništa stati i da neće biti apokalipse i nemaštine, kao i da, ukoliko bude iskopavanja litijuma, nećemo biti okićeni zlatom.

Skupština Srbije započinje prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je juče za RTS da je sve spremno za sednicu i da je to važna tema za građane koji su uplašeni, navodeći da je Predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.

Ovo je drugi pokušaj da se održi sednica o iskopavanju litijuma. Pre više od nedelju dana bilo je najavljeno da će se o ovoj tački raspravljati po završetku rasprave o rebalansu budžeta.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će sednica o litijumu početi prošlog ponedeljka, ona nije održana, budući da nije bilo vremena jer je vanredno zasedanje na kome je glavna tačka bio rebalans budžeta, moralo da bude završeno u toku dana.

Brnabićeva je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi.

Opozicioni poslanici, kao i samostalni, njih 86, inicijativu za održavanje sednice podneli su 10. septembra.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu potpisali su poslanici iz Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi – snaga naroda,prof. dr Brnimir Nestorović, kolicije NADA, Mi – Glas iz naroda, Srbija centra, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanici.

Istog dana kada je stigao predlog, predsednica parlamenta Ana Brnabić najavila da će predlog staviti na dnevni red, u skladu sa zakonskim rokovima.

"Lično, jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je tada Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Predlagači zakona su tražili da se izmene i dopune zakona donesu po hitnom postupku, a za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

U Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne prisustvuje.

Premijer Srbije Miloš Vučević nagovestio je ranije da je spreman da dođe na sednicu ako predsednica Skupštine odredi da Vlada učestvuje u raspravi.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи