Читај ми!

Vučević: U utorak verovatno sa sindikatima prosvetara, povećanje plate nije pitanje dobre volje

Premijer Miloš Vučević rekao je da očekuje u utorak još jednu rundu razgovora sa sindikatima prosvetnih radnika, navodeći da bi voleo da može da im ponudi dva ili tri puta veće povećanje plata, ali da to nije pitanje dobre volje.

"Mislim da ću utorak imati još jednu rundu razgovora sa sindikatima prosvetnih radnika i...mislim, sa sindikatima zaposlenih u kulturi. Spreman sam sa svima da vodim dijalog. Razumem očekivanja, ali istovremeno moram da vodim računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije", rekao je Miloš Vučević za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, po prvi put će se početna plata u prosveti govoto izjednačiti sa prosečnom zaradom u Srbiji - odnosno početna plata u prosveti biće 95 odsto prosečne republičke plate.

"Sindikati u prosveti traže da to bude izjednačeno, mi u ovom trenutku ne vidimo finansijski potencijal da to uradimo a da nekom drugom nešto ne uzmemo", naveo je predsednik Vlade.

On je dodao da bi voleo da ponudi veće povećanje za prosvetu, ali da nema odakle, navodeći da opozicija iznosi predloge plata za koje zna da država ne može da isplati. Vučević je podsetio da su poslanici opozicije predlagali da početna plata u prosveti bude 120.000.

"To je najlakše reći, samo je pitanje odakle i kako ćemo to da isplaćujemo. Voleo bih da smo mogli da ponudimo i dva i tri puta veće povećanje. Nije pitanje dobre volje, nije pitanje da li neko treba da ima veću platu - nego pitanje šta je realno i šta je ono što država može da izdrži, a da ne urušimo celu ekonomiju države", rekao je Vučević.

Ponovio je da će od početka sledeće godine biti značajno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, kao i da će za prosvetu biti najveće povećanje.

"Mi smo 12 odsto ponudili i za vaspitačice, odnosno za sve one koje rade i u predškolskim ustanovama", naveo je Vučević. Premijer je podsetio da je predviđeno povećanje 12 odsto za prosvetne radnike, a osam odsto za sve ostale u javnom sektoru.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи