Читај ми!

Hrvatski šef diplomatije: Došao sam sa porukom jačanja dobrosusedskih odnosa

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Subotici da je u našu zemlju došao sa porukom jačanja dobrosusedskih odnosa, porukom mira i pružanja ruke.

Grlić Radman je u Subotici, gde je potpisan Ugovor o finansijskoj podršci za izgradnju Hrvatske kuće u tom gradu, istakao da je Hrvatskoj stalo da njena zajednica u Srbiji uživa sva prava kao i srpska manjina u Hrvatskoj, a na osnovu sporazuma iz 2004. godine.

"Hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život građana Srbije i doprinosi boljitku u kulturi, privredi, u svim aspektima u kojim želimo i preuzeti evropske vrednosti za koje smo se opredelili kao član EU, i na tom putu podržavamo buduće članstvo Srbije u EU", rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije je istakao da su dobrosusedski odnosi garant opšte stabilnosti.

"Zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju evropsku perspektivu i na tom putu svakako da je Hrvatskoj, ne samo dužnosti i obaveza već i interes da ima stabilno susedstvo", rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je došao i sa porukom ohrabrenja za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da Hrvatska i njene institucije stoje uz Hrvate, iza njihovih projekata i planova.

To je, istakao je, važna poruka i Srbiji za nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja kada se stvore uslovi formiranja nove vlade u Beogradu.

Moramo rešiti pitanje nestalih

Dužnost i obaveza Hrvatske je da, u dijalogu sa srpskom stranom, reši pitanje 1.869 nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj i utvrdi šta se dogodilo i kakva je njihova sudbina, izjavio je Grlić Radman.

On je tako odgovorio na pitanje novinara šta se konkretno mora dogoditi da bi se obnovio politički dijalog između Srbije i Hrvatske, kao i da rad komisije za pitanje nestalih donese neke rezultate.

"Nestalih osoba je 1.869 i sve te osobe imaju svoje porodice i rodbinu. To su sudbine na kojima ne možemo ostati ravnodušni", naglasio je Radman.

Takođe, kaže da se u odnosima između Srbije i Hrvatske mora pokazati dobra volja, kao i da dijalog uvek postoji.

"Razgovarati se uvek mora, ali moraju se pokazati konkretni rezultati i vidljivi napori da se neka otvorena pitanja reše", naveo je hrvatski ministar.

Radman podseća da je Hrvatska članica EU i dodaje da "prate vanjskopolitičke ambicije Srbije", kao i da je u interesu Hrvatske evropski put Srbije.

"Da bismo bili zajedno u članstvu i delili iste evropske vrednosti, za koje se opredelila i Srbija. I na tom putu Hrvatska će pomoći Srbiji, ali svakako da imamo ovde i određena pitanja koja treba da zatvorimo ili da razgovramo o njima, ili da pokažemo veliki angažman i nastojanje".

Dodaje da su smo u "vremenima izazova i da nikada mir i stabinost nisu bili više na iskušenju", s obzirom na to da živimo u vrlo teškim vremenima.

"Naša prošlost, koja je bila nažalost traumatična i tragična, ne treba više nikada da se ponovi i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze, jer mir i stabilnost nemaju alternativu", naglasio je Radman.

Hrvatski ministar će u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Novom Sadu prisustvovati otvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiju je gradnju, kako je rekao, izdašnim novčanim sredstvima pomogla Srbija, na čemu je Hrvatska zahvalna.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić rekla je da je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici strateški projekat i podrazumeva osnivanje institucije u kojoj će biti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska reč i HNV pod jednim krovom.

Objekat će imati 900 kvadrata, okupiće 17 novinara iz Hrvatske reči i predstavljaće jedan centar gde će moći da se organizuju i kulturne manifestacije hrvatske zajednice, navela je Vojnić.

недеља, 04. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару