Vuletić: Slična matrica svih protesta, jedna stvar je najvažnija

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za RTS da je za proteste suštinski najvažnije ko, na koji način i sa kojim ciljevima usmerava nezadovoljstvo građana. Postoje svetske sile kojima nije u interesu da se bilo šta rešava, a pogotovo kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, ukazuje Vuletić.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Jutarnjem programu, komentarisao demonstracije u Srbiji i rekao da svi protesti imaju jednu sličnu matricu.

"Imate nezadovoljstvo dela građana, imate nekih konkretan povod i ono što je suštinski najvažnije - ko i na koji način usmerava nezadovoljstvo i sa kojim ciljevima usmerava proteste. Nešto što je takođe važno je kontekst u kome se nešto dešava", objašnjava Vuletić.

Kada je reč o nezadovoljstvu, Vuletić kaže da ono postoji u dužem vremenskom periodu i da je ono bilo bilo očigledno i po tome što je deo političkih stranaka bojkotovao izbore, mada to nije veliki deo građana.

"Ako imate u vidu strukturu tog dela populacije, radu se pre svega o mlađem stanovništvu koje je koncentrisano u gradovima, i onda je jasno da tu postoji određeni potencijal za proteste", ukazuje Vuletić.

Povod može da bude bilo šta, dodaje Vuletić napominjući da bi to navodno bile najavljene mere vezane za epidemiju koronavirusa.

Međutim, navodi da kada je slušao predsednika Vučića nije shvatio da su to konačne mere, dok je razumeo i da one neće izgledati kao što su bile tokom proleća.

"Ideološki suprotstavljeni organizatori" 

Vuletić ističe da mu je bilo interesantno što je prvog dana poziv građanima došao od narodnog poslanika Srđana Noga, a drugi dan od strane političara koji su barem nominalno ideološki značajno suprotstavljeni.

"Meni sve to govori da zapravo iza toga ne stoje samo oni koji su organizatori, odnosno da ni većina organizatora nije svesna čega u svemu tome ima, jer ovakav protest ne može da organizuje jedna politička grupacija kao što je Nogov pokret", smatra Vuletić.

Ukazuje na reči predsednika i drugih zvaničnika da su tu umešani razne službe. "U to nema sumnje. Bilo bi jako dobro kad bismo čuli koje su to službe", ocenjuje Vuletić.

"Upozorenje na 5. oktobar"

Smatra da je napad na Skupštinu trebalo da podseti i bude upozorenje na ono što se dešavalo 5. oktobra.

Što se tiče konteksta, kaže da je u pitanju nastavak razgovora sa Prištinom i da to ne treba gubiti iz vida kada se govori o tome zašto se baš sada dešavaju protesti.

"Evropska unija, Rusija i i SAD imaju različite motive da utiču na ono što se dešava u Srbiji, imate ogromnu političku podelu koja postoji u Prištini, a sa druge strane imate pregovarača iz Srbije gde će nakon ovih izbora biti formiran parlament gde imate dvotrećinsku većinu jedne stranke", navodi Vuletić.

Postoje svetske sile kojima nije u interesu da se bilo šta rešava, a pogotovo kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, ukazuje Vuletić i dodaje da su tu i one koji se takmiče u čijoj će se organizaciji voditi razgovori.

"Ono što je važno istaći je da je ovaj protest, koji je navodno krenuo vezano za priču za kovid 19, najmanje bio sa tim povezan. To se moglo videti i po tome što učesnici protesta nisu koristili nikakvu zaštitu respiratornih organa", primetio je Vuletić i ukazao da je
jedan prolaznik koji se obratio preko RTS-a tokom protesta imao pripremljen intervju i program.

"Mislim da nijednom nije pomenuo ništa što se tiče mera, zapravo je govorio o nekim drugim stvarima u vezi izdajom, Kosovom...", rekao je Vuletić.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару