Za pomoć najugroženijim na KiM tokom 2018. uplaćeno 18,5 miliona

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je godišnji izvešaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je poslanicima predstavio zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev.

Predstavljajući godišnji izveštaj rada Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zameneik direktora tog Vladinog tela, Dušan Kozarev izjavio je da su donatori su na poseban račun koji je Kancelarija otvorila za pomoć stanovništvu na KiM tokom 2018. godine uplatili nešto više od 18,5 miliona dinara.

Kozarev je naveo da je od tih 18.5 miliona dinara za pomoći najugroženijim poljoprivrednim domaćinstvima izdvojeno je 7,1 milion dinara i to za nabavku 16 krupnih stočnih grla, 225 ovaca i jednog traktora.

"Na taj način podržano je 37 porodičnih domaćinstava", rekao je Kozarev,

Prema njegovim rečima, prikupljene su i donacije – 79 junica, 152 ovace, 22 koze i organizovana je njihova raspodela širom KiM. 

Dodaje da su takođe prikupljene i raspodeljene donacije u vozilima i poljoprivrednoj mehanizaciji. 

Kancelarija je, kako je naveo pružila i znatnu finansijsku i stručnu pomoć poslovanju društva s ograničenom odgovornošću za strateški otkup i distribuciju poljoprivrednih proizvoda "Metohija" d. o. o.

Podseća da je Kancelarija incirala otvaranje tog posebnog računa nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Lapljem Selu, u januaru 2018.

Novac su uplaćivala kako fizička tako i pravna lica.

Početak izlaganja Kozareva ometali su poslanici Dveri Boško Obradović i Marija Janjušević, koji su, iako Dveri bojkotuju rad parlamenta, izašli za govornicu sa ispisanim političkim parolama, a potom ušli u raspravu sa članovima Odbora.

Kozarev je potom predstavio svoj izveštaj na 76 strana, nakon čega se članovi Odbora više nisu osvrtali na izveštaj o radu Kancelarije, a Nemanja Šarović iz SRS želeo je da zna zašto direktor Kancelarije Marko Đurić nije došao na sednicu.

Polemika Šarovića i članova Odbora iz vladajuće koalicije

"Da li vežba negde da ‘viče bolje i lepše Aco Srbine‘, mada mu je dužnost bila da bude ovde", upitao je Šarović i zatražio i objašnjenje šta znači "pobeda od 5:0", šta je urađeno po pitanju taksa, da li je zbog toga, kako je obećala, predsedica vlade Ana Brnabić pokrenula postupak pred arbitražnim sudom.

Takođe, Šarović je dodao da želi da čuje šta je sa ZSO, Trepčom i Gazivodama, koliko se ljudi iselilo sa KiM, ali i iz Bujanovca i Preševa i ostalih deova Srbije.

Poslanik SNS Milovan Krivokapić je nakon toga rekao da je "Đurić uvek sa srpskim narodom", a podržao ga je i partijski kolega Aleksandar Marković, koji je rekao da je "Đurić uvek tu" i da se oglasio saopštenjem u kome je osudio rušenje krsta na crkvi u Velikoj Hoči.

Šarović je na to rekao da pisanje saopštenja nije razlog da se ne dođe na sednicu.

Marković koji je Šarovića nazvao "poznatim borcem za Kosovo"i čovekom koji je nad sudbinom naroda na Kosovu "lio krokodilske suze", odao je da Vlada Srbije radi sve što može u realnim uslovima kada je u pitanju zaštita Srba na Kosovu.

Članica odbora SPS-a Snežana Paunović kazala je da svi poslanici moraju da se odnose s poštovanjem prema tom najvišem telu, prema kolegama koje drugačije misle, kao i gostima poput Srba sa KiM prisutnih na današnoj sedici.

Rekla je i da već 20 godina sluša istu rečenicu - zašto Vojska Srbije ne reaguje, a da nikada ne čuje - šta posle toga.

"Dajte bilo koji predlog koji nije Kosovo je srce Srbije", rekla je ona i dodala da jako dobro zna kako se živi u enklavama i kako je kada se uđe u prodavnicu, a Albanci vam kažu da ne razumeju srpski.

Kozarev je odgovarajući na pitanje Šarovića o pobedi i rezultatu od 5:0 rekao - pa, jeste to bilo 5:0, jer se u procesu pregovora pred Beogradom našao i zahtev da Beograd mora da pusti Prišinu u UN, da u region sever uđu i opštine Srbica i Prišitna i Obilić i Vučitrn...

"Sve to smo između ostalog imali na stolu i izborili smo se napornim i teškim pregovorima, gde se vodilo računa o svakom zarezu, da do toga ne dođe. Da, bilo je to 5:0.... kada smo dogovorili okvir ZSO neko je Prišitni šapuno da je to loše, da moraju da se sakriju iza ustava jer proces vodi u našu korist", rekao je Kozarev.

Rekao je i da je situacija po pitanju Trepče i Gazivoda opasno teška, ali da Srbija radi na tome i da je svesna provokacija i onoga šta mentori govore Prištini.

"Govore im da su Gazivode, Trepča i Brezovica njihovi. Godinama se na ivici žileta borimo da Trepča, Gazivode i Brezovica rade, to nije lako i to ne može ‘politikanstskim razimišljanjem da se reši‘", zaključio je Kozarev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару