Сукоби са полицијом у Саутпорту после вишеструког убиства ножем, повређено 39 полицајаца

У сукобу грађана и полиције у Саутпорту, где је у понедељак троје деце убијено, повређено је 39 полицајаца. Британски премијер Кир Стармер осудио је немире. Полиција сматра да је немире покренула крајње десничарска организација.

Тридесет девет полицајаца повређено је у сукобима са великом групом, махом маскираних, младића у Саутпорту.

Нереди су се догодили када је маскирана група протествовала испред локалне џамије испред које се затим поставио полицијски кордон. Младићи у црном, маскирани и наоружани мачетама и дугим ножевима, узвратили су бацањем каменица на полицајце.

Двадесет седморо припадника полиције задржано је у болници, док је дванаесторо пуштено кући пошто им је указана прва помоћ. Маскирана група називала је полицајце "издајницима" узвикујући: "Нећете нас заменити" и "Енглеска до смрти" у правцу локалне џамије.

Изглед и понашање групе хулигана указују да можда припадају екстремно десној Лиги за одбрану Енглеске. Становници Саутпорта сматрају да млади хулигани не припадају Лиги за одбрану Енглеске.

Грађани Саутпорта, који се јављају у живе радијске програме, објашњавају да већ неколико лета, хулигани долазе возом у Саутпорт, који је иначе мирно приобално место. Грађани их описују као бесне припаднике банди малолетника, који путем друштвених мрежа организују овакве "насилне екскурзије".

Сумњају да је реч о средњошколцима махом из Лондона, који на овакав начин "користе" летње распусте.

Заменик шефа регионалне полиције Алекс Гос захвалио се колегама и Чешира, Манчестера и северног Велса, који су помогли у сузбијању нереда у Саутпорту.

Полиција инсистира да су неки од учесника у нередима припадници Лиге за одбрану Енглеске.

"Нажалост, нападачи су уништили неколико баштенских зидова чије су цигле користили за нападе на полицију. Палили су и аутомобиле, који припадају грађанима, и оштетили возила на паркингу поред џамије", наглашава Гос.

Бројни грађани сматрају да је објављивање имена нападача на девојчице у јавном интересу, јер се сумња да су спекулације на друштвеним мрежама да је реч о имигранту и муслиману повод за протесте испред џамије.

"Много се спекулише о седамнаестогодишњаку, који је тренутно у притвору и појединци их користе за насиље и нереде на улицама. Већ смо нагласили да је притвореник рођен у Уједињеном Краљевству. Спекулације не помажу никоме", сматра заменик регионалне полиције.

Премијер Стармер и министарка унутрашњих послова Ивет Купер изјављују да ће насилна група "осетити пуну снагу закона".

Повод за нереде су убиства три девојчице, узраста од шест до девет година, ножем током локалног такмичења у плесу.

Оне су именоване као Биби Кинг, Елси Дот Станкомб и Елис Дасилва Агуијар.

Петоро деце и две одрасле особе су и даље у критичном стању.

И даље је нејасно да ли је једна од њих инструкторка јоге Лин Лукас, организаторке такмичења у плесу, коју грађани Саутпорта описују као хероја због одбране деце од нападача ножем.

Мотив и идентитет вишеструког убице подстичу спекулације

Вишеструки убица је седамнаестогодишњак, рођен у велшком главном граду Кардифу, чије име британски медији не објављују, јер је за то потребна посебна дозвола суда када је реч о малолетним особама.

Друштвене мреже јуче су спекулисале да је нападач илегални имигрант, који је прошлог месеца у чамцу прешао Ламанш.

Би-Би-Си као извор тих нетачних гласина наводи један амерички интернет портал.

О нападачу се зна само да су му родитељи из Руанде и да се у Саутпорт преселио пре једанаест година.

Мотив напада на учеснице такмичења у плесу, које се одигравало око километар и по од центра лучног града, није познат.

Објављено је да је нападач био на листи особа од интереса британске обавештајне службе МИ6.

Међутим, извештаче збуњује чињеница да МИ5 није имао нападача на сличној листи, мада је та обавештајна служба задужена за борбу против тероризма и контра-обавештајан рад у самом Уједињеном Краљевству.

То само доприноси спекулацијама да је реч о илегалном имигранту, који је на друштвеним мрежама именован као Али Ал-Шакати.

Бдење за жртве

Док су испед џамије трајали нереди, у Саутпорту је трајало бдење за жртве напада на школу плеса.

Родбини и пријатељима жртава придружили су се грађани Саутпорта и области Мерсисајд, који су полагали цвеће и палили свеће за преминуле и рањене девојчице.

Британска епидемија напада ножевима

Талас напада, почињених ножевима у Британији, не јењава и најновије вишеструко убиство само ће извршити додатан притисак на Стармерову владу да почне да сузбија ту врсту злочина.

Напади ножевима су ендемски у сиромашним четвртима, махом општина у којима су лабуристи деценијама на власти, те Стармеров тим неће са лакоћом моћи да за ситуацију окриви своје претходнике из редова конзервативаца.

Ножеве, који више подсећају на мачете, него на класична сечива из кухињског прибора, најчешће користе банде малолетника, поготово зато што је куповина ватреног оружја у Британији забрањена, осим под изузетним условима.

До изузетно опасних сечива долази се без проблема, а банде их се са лакоћом ратосиљају после сваког напада.

Британски премијер сер Кир Стармер јуче је непријатељски дочекан у Саутпорту када је дошао да ода пошту погинулим девојчицама.

Грађани су викали на њега питајући га да ли ће учинити нешто да "заштити нашу децу".

Синоћ је било нереда и у Саутенду на супротном крају Британије.

Све то указује да улица Даунинг мора брзо да реагује како злочин у Саутпорту не би прерастао у лето нереда широм земље.

среда, 31. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару