Читај ми!

Nedelja političkog jedinstva

Za prvih sto dana rada, Vlada je najviše uradila na polju borbe protiv korupcije, ali su tu i potrebni sistemski zakoni, ocenjuju gosti emisije Oko. Smatraju i da rezultati stranačkih izbora u Demokratskoj stranci neće u prvi mah uticati na rad vladajuće većine, ali da bi stabilnost DS-a doprinela jačanju opozicije.

Vlada je tokom prvih sto dana rada, najviše učinila na polju borbe protiv korupcije, ali tu preostaje i rešenje pitanja tendera, smatra pofesor Fakulteta poliičkih nauka Zoran Stojiljković. Ipak, potrebno je i to pitanje rešiti sistemski, upozorava Đirđe Vuković iz Cesida.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko"

Saglasni su da je "nešto urađeno" na polju rešenja ekonomskih problema setom kratkoročnih mera.

Vlada ipak, kažu, nije dovoljno uradila na demokratizaciji društva.

"Ništa još nije urađeno na departizaciji javnih preduzeća, najteže se menja gde je vlast najslađa", kaže Stojiljković, dok politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je vlada, za sada, zaslužila "zadovoljavajuću ocenu".

Ono što Vladi može predstavljati problem, to je situacija na lokalu.

Vuković smatra da je mnogo problema doneo slobodan mandat poslanika i odbornika, jer sada nije lako uvek naložiti svim članovima kako da se ponašaju.

Vlast je u početku poslala simboličku poruku da neće da drži samo do svojih kadrova, kaže Stojiljković i upozorava da Beograd "ima svoju težinu", te da članovi republičke vlasti verovatno zbog "fer pleja" misle da treba neko vreme da je ostave i da ne ruše aktuelnu koaliciju.

Stanković ipak smatra da može da se desi da dođe I do promene vlasti u Beogradu I  da je za sada jedini problem kako će to izgledati I kako će biti predstavljeno u medijima.

"Nemam ja iluziju da oni razmišljaju o operaciji Beograd", kaže Stanković.

Kada je reč o Demokatskoj stanci, nije isključena ni njena podela, smatra Stojiljković.

Đilas verovatno lider DS-a 

Ponuda Borisa Tadića Draganu Đilasu čini mi se kao mirenje s tim da je većina na strani Đilasa, kaže Stojiljković. On je uveren da će Đilas biti "rigorozniji lider" od Tadića.

Dejan Vuk Stanković smatra da ta punuda, u stvari, stavlja tačku na obračune u stranci. Smatra da bi za DS bilo dobro da ne bude raskola.

Druge stranke verovatno sada čekaju da vide kako će se situacija u DS-u rešiti, smatra Stanković.

Ocenjuje da sada Đilas treba da se pokaže i kao politički lider na nacionalnom nivou.

"To znači imati vrlo konkretno izjašnjavanje o konkretnim državnim pitanjima, a to nisu lake stvari, jer treba da uđe u sve delove Srbije", ocenjuje Stanković.

Đorđe Vuković ocenjuje da događanja u DS-u neće uticati na odnose u vladi, ali upozorava da je DS "ključna stranka opozicije i svako njeno jačanje daje snagu opoziciji". Ipak, upozorava da to može da utiče na vlast u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару