Читај ми!

Brankica Janković za RTS: Kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je za RTS da država mora da preduzima mere da bi zaštitila zdravlje stanovništva, u ovom slučaju reč je o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa. Verujem da ćemo morati da udemo na restriktivnije mere, rekla je poverenica.

Sasvim je jasno da je ovo bio trenutak kad su morale da se donesu mere za zaštitu zdravlja stanovništva. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju, ovo su legitimne mere prevencije u suzbijanju širenja koronavirusa.

"Često su me pitali da li se ovde radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovde se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji", rekla je poverenica.

Kako kaže, država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa, ta borba i dalje traje, kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite – tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte – legitimne.

"Da li su one dovoljne, ja u ovom trenutku ne znam, to je pitanje za stručnjake, virusologe, epidemiologe", kaže Jankovićeva.

Mogu se desiti pojedinačni slučajevi diskriminacije 

Možemo da kažemo sa pravnog stanovišta da ako postoji obaveza države da nam pruži zdravstvenu zaštitu, a kada se radi o javnom zdravlju i specifičnim bolestima koje zahtevaju dostizanje kolektivnog imuniteta – ima pravo da uvodi ovakve mere, kaže poverenica.

"Imamo ljude koji ne mogu da prime vakcinu, koji su kontraindikovani, mogu se desiti pojedinačni slučajevi diskriminacije, u tom slučaju građani mogu da nam se obrate – bitno je da ne stvaramo priču o tome da se radi o diskriminaciji, kaže ona.

Država mora da preduzima mere, nećemo valjda da večno živimo u strahu, krajnje je vreme da sprovodimo sve mere, podvukla je Jankovićeva.

"Verujem da ćemo morati ići na restriktivnije mere, bitno je da su te mere srazmerne, razumne, proporcionalne", kaže Jankovićeva.

Kao je sve rešeno u regionu

Jankovićeva kaže da je u Ljubljani održan skup svih institucija za ravnopravnost, ove godine glavna tema su bile kovid propusnice, vakcinacija i restriktivne mere. U Ljubljani niste mogli nigde ući, u svaki zatvoreni prostor, a da ne pokažete propusnicu, ali i u čitavoj Evropi različiti su različiti režimi od države do države, navela je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, ovo jeste osetljivo pitanje. Navela je da je poverenik u Sloveniji  trpeo napade na društvenim mrežama, ali ne možemo bežati od osetljivih pitanja.

"Uvek morate da stojite iza toga, ovo je najosetljivije pravno pitanje, nemate odluku Suda za ljudska prava niti imate preporuke međunarodnih autoriteta, kao što su Savet Evrope, ali to ne znači da ne treba da odgovorimo na to osetljivo pitanje", rekla je Jankovićeva.

Smatra da nije samo država obavezna da štiti javno zdravlje i mi kao pojedinci smo obavezni.

U Ljubljani ni kifla u pekari ne može da se kupi bez kovid propusnice.

"To je realni život. Imate i tamo proteste, ali nisu za razumevanje, dosta je teško da u 21. veku imate ljude koji tvrde da se štite Pavlovićevom mašću. Pokazalo se da vakcina štiti od najtežih oblika obolevanja i krajnje je vreme da svi damo svoj doprinos", zaključila je Jankovićeva.

понедељак, 05. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару