Srbija se nalazi u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju

Epidemiolog dr Predrag Kon je na konferenciji Kriznog štaba o koronavirusu rekao da je krajnje vreme da se prestane sa kontaktima. Ističe da se Srbija nalazi u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju. Zamenica direktora "Batuta", dr Darija Kisić Tepavčević, navodi da sada može da se kaže da "testiramo, testiramo i testiramo".

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Testirano je 959 osoba, od kojih su 284 pozitivne. Hospitalizovane su 1.082 osobe, a 88 ljudi se nalazi u privremenoj bolnici na Sajmu. Na respiratorima je 98 ljudi. Još sedam umrlih, ukupno 51 osoba.

"Procenat smrtnosti je 2,67 u odnosu na ukupan broj zaraženih", naveo je Kon.

Prema njegovim rečima, jasno se vidi peta nedelja i da nakon jučerašnjeg predaha imamo povećanje broja mrtvih i zaraženih.

"Što nesumnjivo ukazuje da se nalazimo u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju koje jesmo očekivali, ali koje nam jasno daje do znanja da je neophodno da se čvršće pridržavamo onoga što smo doneli, a to je da smanjujemo kontakte što više, jer drugog izlaza nemamo", naglasio je Kon.

Primarna zdravstvena zaštita, kaže, preuzima težište borbe, jer će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u ambulantama za kovid.

"Uspećemo da na taj način otkrijemo one lakše obolele koji su prenosioci i da ih izolujemo", naglasio je Kon.

Bolest ne poznaje granice 

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević navodi da je više puta isticano da ova bolest ne poznaje granice.

"Obolevaju svi oni koji su bili izloženi. Ne bi trebalo da iznosimo podatke zbog svakog pojedinca. Mi u ministarstvima imamo osobe koje su pozitivne, i one se nalaze u stabilnom stanju. Svaki pojedinac u našoj državi koji je pozitivan podjednako nam je važan", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Predrag Kon je naveo da nema podataka da se u bolnici Narodni front kod zaraženih stanje pogoršalo. Za KBC "Dragiša Mišović", takođe ukazuje, nema podatke da je bilo nečeg posebnog.

"Na Bežanijskoj kosi je bilo na hematologiji šest pacijenata koji su testirani i kod jednog je konstatovan kovid 19. On je izdvojen i sa akutnom leukemijom je nastavio tamo da se leči. Troje je još imalo kliničke znake i na rendgenološkoj CT slici pokazano je da ima sumnje na kovid 19, iako su nalazi bili negativni i oni su odvojeni na delu endokrinologije", kazao je Kon.

Zbog takve situacije, napominje, testirano je još deset zdravstvenih radnika.

Testiranje samo uz lekarske indikacije 

"Kod tri medicinske sestre i tri lekara je konstatovano da su pozitivni. Oni su izdvojeni, njihovi kontakti se prate i biće dodatno testirani ako pokažu bilo kakve simptome. To je non-kovid bolnica. U ovoj situaciji, kada imaju negativne pacijente, a ponašaju se kao da su zaraženi, oni nemaju zaštitnu opremu kao da su bolnice za kovid, pa je dogovoreno da traže dodatna sredstva zbog takve situacije", naglasio je Kon.

Kisić Tepavčevićeva navodi da je u Opštoj bolnica u Valjevu 11 zdravstvenih radnika pozitivno i 180 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

"One još nisu testirane jer još nije period kada treba da se testiraju. Kada istekne kućna izolacija, tada će biti testirane. U Ćupriji je 40 zdravstvenih radnika pozitivno, od kojih je sedam hospitalizovano. U toj bolnici je 880 zaposlenih. Preraspodelom u okviru određenih odeljenja moguće je organizovati nesmetani rad službe", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, koncept masovnog testiranja nije bio najsrećnije stručno izražen.

"Radimo kako smo i planirali, po indikacijama koje jesu proširene, ali ne na lični zahtev, nego samo uz striktno lekarske indikacije. Testiranje zavisi isključivo od faktora kada je prouzrokovač ušao u populaciju. U nekim zemljama se testiranja plaćaju, pa imamo slučajeve da se neko testira i svaki dan", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Indikacije, dodaje, mogu biti proširene i to kod onih osoba koje ne ispoljavaju simptome, ali za koje se sumnja da su rezervoari infekcije.

Tri grupe za testiranje

Dr Predrag Kon navodi da su određene grupe za testiranje prema prioritetima.

"Prvo hospitalizovani, pa zdravstveni radnici, pa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, oni sa preko 38 stepeni, pa oni sa kontaktima. Danas je počelo, ali to još rade epidemiološke ekipe i prikupljaju uzorke. Nadam se da to će od početka nedelje to da radi primarna zdravstvena zaštita", naveo je Kon.

Imamo grupu onih koji imaju izražene komporbiditete i koji su osetljivi.

"Svaka povišena temperatura kod tih osoba je indikacija za uzimanje brisa i jedan od simptoma – kašalj, kratkoća daha, otežano disanje", dodaje Kon.

Sve rizične grupe se, ističe, smatraju posebno značajnim, ali pripadaju drugoj grupi.

"U trećoj su tek oni koji doputuju i putnici u međunarodnom saobraćaju. Te grupe su napravljene zbog postupnog uvođenja proširenog testiranja ili kako smo na početku zvali – masovnog", naveo je Kon.

Na leto testovi o prisustvu antitela 

Ukazuje da u opštoj populaciji test ima smisla raditi kad tek prođe sve, kad prođe epidemija.

"Onda ćemo raditi tokom leta ispitivanje prisustva antitela. Tu se uzima reprezentativni uzorak sa različitih teritorija Srbije i ispituje prisustvo antitela. Oni koji imaju antitela oni su dobili imunitet, i imaćemo zaista stanje, a nećemo samo procenjivati. Različita su očekivanja, ima onih koji pričaju da je jako rasprostranjeno, a ima i onih koji kažu da je pet do deset puta više od onoga što je otkriveno. Istina je vetrovatno negde između", naveo je Kon.

Ta istina, kaže, služi nam za budućnost, ali isplanirano je i kako će se uzimati.

"Na taj način se dobija seroprevalencija, odnosno tačan broj onih koji su zaštićeni", kazao je Kon.

Masovnim testiranjem se otkrivaju izvori infekcije kako bi se stavili u izolaciju.

"Sada je pravi trenutak. Ništa nismo zakasnili, ako krenemo sada – nismo. Zakasnićemo ako pustimo sada ovu petu i šestu nedelju da se razvije do maksimuma. Testirali se ili ne, sve zavisi od naših kontakata. Pogotovo pojedinci dobro znaju da li su bili u kontaktu ili nisu. Nekontrolisani kontakti mogu da se dese u kupovini ili kad idete u grupama a ne znate da li je neko zaražen ili ne", naglasio je Kon.

Krajnje vreme da prestanemo sa kontaktima

Naglašava da je krajnje vreme da prestanemo sa kontaktima i da ne damo ovom virusu da se slobodno prenosi.

"Sada uočavamo porast onoga šo je bilo pre pet do sedam dana. A da bismo videli da li pada, trebalo bi to da vidimo za pet do sedam dana. Ako se to desi, značiće da mere daju rezultate", kazao je Kon. 

Kisić Tepavčevićeva ističe da ukupan broj testiranih nije indikator zdravstvenog sistema ako imate zemlje gde je široko testiranje za one koji žele da se testiraju i plate za to, a s druge strane, imate organizovan pristup gde su besplatna testiranja i gde je isključivo za osobe za koje se proceni da su u riziku.

"To zavisi i kada je virus došao u jednu populaciju. Možemo da kažemo da sada testiramo, testiramo i testiramo", naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Stanje na terenu će, dodaje Kon, biti sve bolje i bolje.

"Ako antibiotik pomaže, to znači da to nije virusna infekcija. Nije ni moguće da menjamo sad kompletno znanje i lekara i sve i da rade drugačije. U situaciji kada procenjuju, a imaju mogućnost laboratorijskih analiza, imaju i rendgen, dat im je i algoritam kada treba da posumnjaju. Kada im bude dat test, sigurno je da će više i testirati. Sada još moraju da zovu epidemiološke ekipe da uzmu uzorke", naveo je Kon.

Obavešten je, kaže, da su oni sve više opremljeni.

"Onda ćemo uzimati te uzorke i slati na Torlak. Moraju da shvate da su vrlo zahtevni obrasci i da najmanja greška može da zaustavi kasnije dobijanje rezultata. Nije to neki veliki problem, ali kako stvari idu polako, ne bi me čudilo ni to da imamo bar dan-dva problema. Primarna zdravstvena zaštita dobija svoju ulogu. Epidemiolozi iz prednje linije moraju da se povuku iza njih, a infektolozi da leče samo najteže", kazao je Kon.

Najvažnije otkriti najblaže forme

Prema njegovim rečima, da bi se epidemija suzbila, najvažnije je otkriti najblaže forme i lečiti ih.

"To je najteže, jer se ne smatraju bolesnim, a ne razmišljaju da su infektivni. E to je uloga domova zdravlja i ambulatni za kovid jer moraju da privuku ljude da se testiraju. Nema više onih koji su posebno osetljivi i onih koji nisu. Svi su osetljivi. Među svi uzrastima konstatovani su smrtni slučajevi. Mnogo manje kod mladih, ali su konstatovani", naglasio je Kon.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija.

"U domovima zdravlja su lekari koji imaju preko stotinu pregleda dnevno. Školovani su za to i znaju da prepoznaju zapaljenje pluća. I ako je jedan lekar kući poslao pacijenta nakon pregleda i analiza, postoji razlog zašto je to tako. Imajući u vidu da smo u epidemiji, povaćan je oprez. Prisustvo simptoma respiratorne infekcije samo po sebi nije indikacija za kovid. Postoje indikacije kada i kome i njih isključivo određuje lekar", naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima većina nas se i ponaša kao da se nalazi u izlaciji, osim oni koji zbog prirode posla moraju.

"Stalno govorimo da nijedna mera ne može da spreči socijalno distanciranje ako to ne shvatimo ozbiljno. U Turskoj je doneta odluka da ni deca mlađi od 18 godina ne mogu da napuštaju kuće. Shvatili su da je to najbolji način da i roditelje zadrže kod kuće. Sve zemlje imaju razne mere", navela je Kisić Tepavčevićeva.

"Izgurati" naredne dve nedelje

Predrag Kon je naveo da je mera o 24-časovnom karantinu previše ozbiljna da bi tek tako lako mogla da se donese.

"Teoretski, ona je najpouzdanija za prekid prenošenja. Međutim, da bi došao jasan predlog od struke, svi članovi stručnog tima treba da se usaglase. S druge strane, treba da budemo potpuno sigurni da će ta odluka dovesti do naglog prekida transmisije, kao što sam ja 99 posto uveren. I proceniti kolika će šteta biti od svega toga. Daleko bi bolje bilo da se svi ponašamo kao da je takva mera već na snazi. To podrazumeva da se samo kratko izlazi do prodavnice ako se mora i ništa drugo", naveo je Kon.

Ukazuje da se pojavljuju posebno kroz društvene mreže jasne naznake protiv bilo kakvih mera.

"Šteta od poznatih ličnosti koja tako nastaje je mnogo veća nego što možemo da pretpostavimo. Kada krene borba protiv vakcinacije u trenutku kada je to težište čitave aktivnosti, tako je težište u ovoj pandemiji socijalno distanciranje. Svako ko to minira radi protiv narodnog zdravlja, ako posmatrate Italiju i znate dobro da to može da se desi i u našoj zemlji. Pričati da je sve to umišljeno, e to ne mogu da prihvatam. To je moje mišljenje", naglasio je Kon.

Vreme je, navodi, da izguramo dve nedelje sigurno, a posle ćemo videti.

"Sigurno da drastične mere neće trajati previše dugo. Kako popušta, tako će popuštati i mere. Promenićemo se i mi posle ovoga, strah do kovida će postojati i dalje. Videćemo kako će se ponašati na južnoj hemisferi", zaključio je Kon.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару