Dvanaest slučajeva koronavirusa u Srbiji, država uvela nove mere

U Republici Srbiji je do danas u 18 časova registrovano 12 slučajeva zaraženih koronavirusom. Novi podaci biće objavljeni u 20 časova. Održan sastanak državnog vrha sa svim nadležnim institucijama.

18.30 – Prema podacima do 18 časova, broj zaraženih koronavirusom i dalje je 12. Trenutno se testira 21 uzorak, a novi rezultati biće objavljeni u 20 časova.

16.45 - Problema u snabdevanju robom nema, kao ni razloga za stvaranje zaliha, poručeno je posle sastanka ministra Rasima Ljajića sa predstavnicima PKS i nacionalnih trgovinskih lanaca. 

16.10 - Nastava na fakultetima održavaće se po planu, veće grupe studenata treba podeliti u manje kako bi se izbeglo širenje koronavirusa.  

15.15 - Zbog situacije izazvane koronavirusom odloženi Beogradski sajam automobila, kao i Sajam lova i ribolova. 

12.40 – Nastava neće biti obustavljena, zabranjeni su svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi, odlučeno je nakon sastanka državnog vrha i struke.

12.00 – Putevi prenosa koronavirusa u Srbiji su Italija, Nemačka i Švajcarska.

11.00 – Na Andrićevom vencu počeo je sastanak državnog vrha sa svim nadležnim institucijama i stručnjacima u vezi sa koronavirusom.

9.30 – Četvoro pacijenata u Nišu u potpunoj izolaciji. Svi pacijenti su dobro, nisu životno ugroženi.

9.00 – Od kada je Vlada juče usvojila nove mere o zabrani ulaska stranih državljana iz zaraženih područja, sa Batrovaca vraćeno pedesetak osoba

8.30 – Dva pacijenta hospitalizovana su na KC u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu, saznaje RTS.

8.20 – U 11 časova biće održan novi sastanak predsednika Srbije i premijerke sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

8.10 –  Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da smo spremno dočekali koronavirus i dodaje da ne sme da nam se dogodi Italija, koja je cela u crvenoj zoni zbog koronavirusa.

8.03 – Od sedmoro novozaraženih koronavirusom, jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, kaže za RTS direktor Infektivne klinike Goran Stevanović. 

Do danas u 18 časova 151 osoba je testirana na koronavirus, a 12 osoba je zaraženo. Trenutno se testira 21 uzorak, a rezultati se očekuju oko 20 časova.

Od sinoć u 18 do jutros u 8 časova testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" je do 8.00 testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Jedan pacijent ima tešku kliničku sliku, ostali stabilno

U Infektivnoj klinici u Beogradu hospitalizovano je ukupno šest osoba, četvoro u Nišu i dvoje u KC Vojvodine. 

Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedam novozaraženih koronavirusom, jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

Ostali zaraženi imaju lakšu do umerenu kliničku sliku, kaže Stevanović za RTS.

Četvoro pacijenata u Nišu je, sledeći propisane algoritme i procedure, smešteno u potpunu izolaciju.

Svi pacijenti su stabilno, nisu životno ugroženi.

Stevanović za RTS napominje da svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potiče od istog izvora, pošto je jedan zaraženi bio na velikom skupu a nije znao da je inficiran.

Kako teče lečenje

"Pacijenti koji nemaju teške oblike bolesti dobijaju suportativnu terapiju, lekove za snižavanje temperature ako ima temperature, i, ako se pojave početni znaci bakterijske infekcije, dobijaju antibiotik", napominje Stevanović.

Ukazuje da postoje eksperimentalni protokoli koji se primenjuju kod životno ugroženih pacijenata, ali u Srbiji, napominje, takvih nema.

Ističe da se protokoli dobro znaju i da je sistem prilagođen ovakvom režimu rada.

"Imaćemo dovoljno zaštitne opreme, na Infektivnoj, van regularne smene je dežurno još troje lekara. Režim rada za sada nismo menjali. Za svaku eventualnost, imamo razrađene scenarije. Imamo adekvatan broj respiratora. Angažovaće se i druge mašine u okviru KCS, to su sve razrađeni scenariji", ponavlja Stevanović.

Donete nove mere 

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa, odlučeno je da će svi javni skupovi u zatvorenim prostorima sa više od 100 ljudi biti zabranjeni.

Za sada nema obustave nastave.

Takođe, biće pojačanoj kontroli na svim graničnim prelazima, a pojedini manji prelazi biće zatvoreni.

Podsetimo, Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ako imate simptome koronavirusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00. 

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару