Vesić: Rešiti sve "crne tačke" ispred škola

Cilj gradske vlasti da u naredne četiri godine reši sve "crne tačke" ispred svih škola u gradu, rekao je sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić, pošto je pušten u rad prvi semafor u Jajincima.

Na raskrsnici ulica Bulevar JNA i Vukašina Antića u Jajincima pušten je u rad prvi semafor u tom voždovačkom naselju, a sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić rekao je da je cilj gradske vlasti da u naredne četiri godine reši sve "crne tačke" ispred svih škola u gradu.

Vesić je novinarima, nakon puštanja u rad semafora koji se nalazi u blizini Osnovne škole "Jajinci", rekao da je urađena analiza svih prelaza ispred škola u gradu i da je utvrđeno da postoji 250 nebezbednih prelaza.

"Naš plan je da u naredne četiri godine rešimo sve crne tačke ispred svih škola, a već smo uradili 15-ak", rekao je Vesić i dodao da je Avalski put jedan od najprometnijih u gradu, a pomenuta raskrsnica jedna je od najnebezbednijih, što pokazuje i podatak da je na njoj stradalo četvoro ljudi.

Pešački prelaz pored koga je postavljen semafor nalazi se u blizini pasarele koju je izgradila prethodna gradska vlast, ali, kako je Vesić rekao, pokazalo se da građani ne koriste tu pasarelu i da je raskrsnica zaista problematična.

Izgradnja pasarele, prema njegovim rečima, predstavlja primer pogrešnog trošenja sredstava jer je koštala 10 miliona dinara, a za taj novac je moglo da se postavi 20 semafora, koji, ukoliko su domaće proizvodnje, koštaju oko 500.000 dinara.

Vesić je rekao da su građani, u vreme kada je postavljana pasarela, tražili semafor, ali ga nisu dobili.

"Pasarelu niko ne koristi jer je napravljena tako da ne može da se koristi. Ne kažem da neko nije prešao preko nje ili da nije rešila neki problem, ali za iste pare je moglo da se postavi 20 semafora na 20 raskrsnica. Pametnije je bilo da smo to uradili tada, jer smo na kraju, posle nekoliko godina, došli u situaciju da, na zahtev građana, moramo da radimo semafor", podvukao je Vesić.

Prema njegovim rečima, za 1,5 godina u Beogradu nije semaforizovana nijedna raskrsnica, a u poslednja dva meseca postavljeni su semafori na nekoliko prelaza.

"Nastavićemo da radimo i na drugim raskrsnicama i sve što radimo, radimo na zahtev građana i opština. Zajedno smo pokazali da problemi mogu da se rešavaju brzo i efikasno kada nema demagogije", rekao je Vesić.

Planirano postavljanje još 10 semafora

Predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić pokazao je rešenje gradskog Sekretarijata za saobraćaj iz 2010. godine, za koje tvrdi da se njime nalaže da se postavi semafor na raskrsnicu ulica Bulevar JNA i Vukašina Antića.

"Neki koji nisu želeli dobro našoj deci i građanima, nisu želeli da postavimo taj semafor u prethodne četiri godine. Politika ne sme da se meša u to", naveo je Savić dodajući da je "nametnuto" da se uradi pasarela, a ne semafor.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je da je do 31. marta planirano postavljanje semafora na 10 raskrsnica u gradu, među kojima su raskrsnice u Rakovici, Zemunu, Lazarevcu, u naselju Braće Jerković...

"Naše aktivnosti su rasprostranjene na celoj teritoriji Beograda jer je prioritet Sekretarijata podizanje nivoa bezbednosti građana, a posebno smo fokusirani na decu", rekao je Rafailović.

On je dodao da je raskrsnica na kojoj je danas postavljen semafor predstavljala jednu od prioritetnih aktivnosti jer je u blizini škole, a postojao je samo pešački prelaz, što nije bilo dovoljno za bezbedan prelazak dece.

Rafailović je ocenio i da prethodna gradska vlast nije izlazila u susret građanima, dok je cilj aktuelne gradske uprave da Beograd učini bezbednijim mestom za život i da budu sanirane crne tačke u gradu.

U tom kontekstu, Rafailović je najavio da će u najskorijem periodu, možda već sledeće sedmice, biti sanirana crna tačka u Ustaničkoj ulici na kojoj je u poslednjih nekoliko meseci više ljudi poginulo.

Prema njegovim rečima, od 2009. godine do promene gradske vlasti, urađeni su prelazi u 16 od 250 zona škola, dok je u prethodna dva meseca urađena kompletna horizontalna i vertikalna signalizacija u zoni osam škola, a plan je da do kraja godine bude urađeno još 50.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару