Читај ми!

Тежак избор пред Камалом Харис – ко ће бити њен кандидат за потпредседника САД

Потпредседница САД Камала Харис на корак је да и званично постане кандидат демократа на председничким изборима, након што се Џозеф Бајден повукао из трке за реизбор. На Харисовој је, у међувремену, да донесе одлуку о кандидату за потпредседника САД и то пред Демократску националну конвенцију, која ће се одржати у другој половини августа у Чикагу. Десет потенцијалних кандидата Харисове су у игри, објављују амерички медији.

Тежак избор пред Камалом Харис – ко ће бити њен кандидат за потпредседника САД Тежак избор пред Камалом Харис – ко ће бити њен кандидат за потпредседника САД

Подршка кандидатури Камале Харис на новембарским председничким изборима у САД вртоглаво је порасла у круговима демократа и донатора за само један дан, након повлачења Џозефа Бајдена. Међутим, поставља се питање кога ће именовати за потенцијалног потпредседника, с обзиром на то да би одлуку требало да донесе пре конвенције у Чикагу.

Харисова засад нe наговештава које кандидате има у виду, али постоји неколико имена која се помињу у америчким медијима.

1) Марк Кели – ратни ветеран и астронаут

Шездесетогодишњи сенатор из Аризоне Марк Кели, ратни ветеран и бивши астронаут НАСА, могао би да привуче независне гласаче, наводи британски Гардијан.

Кели је постао заговорник контроле оружја након што је његова супруга, бивша конгресменка из Аризоне Габи Гифордс, делимично парализована после атентата 2011. године.

Након што је изабран за сенатора 2020, реизабран је 2022. године.

2) Џош Шапиро – бивши државни тужилац

Гувернер Пенсилваније, 51-годишњи Џош Шапиро, био је јака подршка Џозефу Бајдену и његовој кампањи.

Шапиро је, пре него што је изабран за гувернера 2022. године, био члан Представничког дома Пенсилваније, те комесар округа Монтгомери, а шест година обављао је функцију државног тужиоца.

Као тужилац, био је познат по борби против корупције, трговине дрогом и случајевима злостављања у Католичкој цркви.

Оштар је критичар Доналда Трампа.

3) Енди Бешер – адвокат и поборник права на абортус

Енди Бешер је гуверенер Кентакија, државе која је 2020. године гласала за Трампа, са разликом од 25 поена.

Пре уласка у политику, радио је као адвокат са фокусом на грађанско право и на случајеве борбе појединаца против корупције.

Први пут је за гувернера изабран 2019. године, када је у фокусу његове кампање било право жена на приступ легалним абортусима, a хваљен је и његов начин решавања кризе током смртоносних торнада и других временских непогода.

4) Гречен Витмер – кандидат за женски двојац

Било је спекулација да ће се гувернерка Мичигена, 52-годишња Гречен Витмер, ове године у име демократа кандидовати за председника.

Њена победа на изборима 2018. године означила је повратак Демократске странке на владајућу позицију у тој држави, након више од осам година републиканаца на власти.

Залаже се за право жена на абортус. Као све популарнија политичарка, подстакла је демократе да репродуктивна права жена постану централна тема уочи новембарских избора. 

Уколико Харисова одабере Витмерову за своју сапутницу у председничкој трци, био би то први пут да на гласачком листићу буду две жене.

5) Џеј Би Прицкер – гувернер и милијардер

Гувернер Илиноиса и милијардер, 50-годишњи Џеј Би Прицкер, стекао је популарност последњих година нападима на Трампа и одбраном Бајдена.

Изабран је за гувернера 2018. године, а био је снажан глас по питањима као што су контрола оружја и репродуктивна права жена.

Као члан породице која је власник ланца хотела "Хајат", могао би да помогне у финансирању демократске кампање. 

6) Гавин Њусом – једна препрека за избор

Гувернер Калифорније од 2019. године, 56-годишњи Гавин Њусом, такође је на листи оних које би Камала Харис могла да изабере за потпредседничког кандидата. У јеку спекулација да ли ће се Бајден повући или не, био је помињан и као могући председнички кандидат.

Градоначелник Сан Франциска био је од 2004. до 2011. године.

Међутим, препрека да буде кандидат је то што су и Харисова и Њусом из Калифорније, што је у супротности са 12. амандманом Устава САД, који електорима брани да гласају за председника и потпредседника из исте државе.

7) Вес Мур – звезда у успону

Гувернер Мериленда Вес Мур једини је афроамерички гувернер у САД и сматра се звездом у успону у Демократској странци.

Четрдсетпетогодишњи Мур има чин капетана у америчкој војсци и био је распоређен у Ираку.

Недавно је изјавио да нема амбиције да буде потпредседник, али да би "учинио све" да Камала Харис постане следећи председник САД.

8) Пит Бутиџиџ – актуелни секретар за саобраћај

Секретар за саобраћај и бивши градоначелник Саут Бенда у Индијани, 42-годишњи Пит Бутиџиџ постао је славан  током своје кампање за демократску номинацију 2020. године.

Јавно је признао да је геј 2015. године, а пре четири године постао је први припадник ЛГБТ заједнице међу демократама који се кандидовао за мандат у Белој кући.

Школовао се на Харварду и Оксфорду. Пријавио се да служи војску и од 2009. до 2017. године био је обавештајни официр у резерви америчке морнарице. Седам месеци током 2014. године је био стациониран у Авганистану, а стигао је до чина поручника.

9) Рој Купер и републикански законодавци

Гувернер Северне Каролине Рој Купер је на тој позицији од 2017. и не може поново да се кандидује због ограниченог броја мандата.

Као гувернер, усредсредио се на питања образовања, економског развоја и побољшања образовног система у Северној Каролини.

10) Тим Волц – учитељ и официр

Гувернер Минесоте Тим Волц, пре него што је ушао у политику, био је учитељ и официр у Националној гарди Минесоте.

Био је и члан Представничког дома САД од 2007. до 2019. године, где се највише бавио питањима ветерана, образовања и пољопривреде.

Изабран је за гувернера Минесоте 2018, а потом поново и 2022. године.

Пред Камалом Харис је тежак избор, посебно зато што су сва светла рефлектора уперена у њу после повлачења Џозефа Бајдена, али и након што је републикански кандидат Доналд Трамп изабрао за свог потпредседничког кандидата Џеј Ди Ванса.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару