Читај ми!

RIK odbio prigovor SNS-a

Republička izborna komisija odbila prigovor SNS-a o neregularnosti izbora sa 11 prema tri glasa. Izbori u Srbiji, održani 6. maja, bili su u potpunosti regularni i nema nikakvog razloga za njihovo poništavanje, kažu u RIK-u. Tomislav Nikolić ima rok od 48 sati da Upravnom sudu podnese žalbu protiv rešenja RIK-a.

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je kao neosnovan prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima i saopštila da štampanje izbornih listića za drugi krug predsedničkih izbora počinje sutra.

RIK je sa 11 glasova za i tri glasa protiv odbacio prigovor Nikolića uz obrazloženje da nije pružen nikakav dokaz o tome da je pronađen izborni materijal na ulici, kako to tvrde naprednjaci.

Predsednik RIK Predrag Grgić najavio je da će prigovor naprednjaka dostaviti Tužilaštvu.

Direktor RIK-a Dragan Vukmirović je ocenio da je mogućnost greške kod izbornih rezultata ništavna i da se na njihovom sajtu nalaze rezultati parlamentarnih i predsedničkih izbora po biračkim mestima i da svaki građanin ponovo može te rezultate da izračuna.

"Mogućnost da je tu bilo greške je ništavna, nema načina da se pojava bilo kakvog drugog materijala na bilo kakvom mestu odrazi na rezultate glasanja", rekao je Vukmirović Tanjugu.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović, takođe, je naglasio da predsednički kandidat može da traži poništenje samo predsedničkih izbora, ali ne i izbora na svim nivoima.

Odalović je rekao da su protekli izbori bili u potpunosti regularni, da su konačni rezultati izbora proglašeni i da je utvrđena lista kandidata za predsedničke izbore koji ulaze u drugi krug.

Odalović je novinarima posle sednice RIK-a, rekao da su razmotrene sve činjenice i da je utvrđeno da nije bilo nikakvih razloga da se taj prigovor prihvati.

On je podsetio da je prigovor upućen nadležnim organima - policiji i tužilaštvu, kako bi ustanovili šta se zaista dogodilo, a da će koordinatori RIK-a još jednom proveriti sve 16.782 vreće, kako bi utvrdili šta se eventualno nedostaje i na taj način pomogli istragu.

Sekretar RIK-a je ukazao da ta komisija nastavlja da obavlja sve radnje kako bi izborni proces bio završen 20. maja bez ikakvog zastoja, poštujući procedure, jer nema nijednog razloga da se bilo koja od tih radnji zaustavi.

"Siguran sam da RIK nije učinio nijedan propust kada je u pitanju regularnost radnji čime bi izborni proces bio doveden u pitanje, a da li je bilo nepravilnosti ili neregularnosti na nekom od biračkih mesta biće utvrđeno kroz istragu i mi ćemo podržati svaki postupak protiv onih koji su ugrozili regularnost izbora", naglasio je Odalović.

Odalović je podsetio da je zakonom predviđena sankcija za takvo krivično delo od tri meseca do tri godine zatvora.

Kandidat SNS-a za predsednika Srbije Tomislav Nikolić ima rok od 48 sati da Upravnom sudu podnese žalbu protiv rešenja RIK-a kojim je odbijen njegov prigovor i zahtev da se ponište izbori na svim nivoima, koji su održani 6. maja.

Nikolić je u prigovoru naveo da je lice, čije ime nisu naveli zbog, kako je naglašeno njegove bezbednosti, dostavilo džak sa upotrebljenim izbornim listićima koji je pronađen pored "jednog kontejnera u jednom gradu u Srbiji".

"Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 sati od prijema rešenja preko RIK", navela je RIK.

Predsednik RIK-a ranije je rekao da su opšti izbori u Srbiji bili u potpunosti regularni i da nema nikakvog razloga za njihovo poništavanje.

"Izbori su organizovani i sprovedeni po svim zakonskim procedurama. Svi uloženi prigovori koje je republička izborna komisija primila su odbačeni kao neblagovremeni ili neosnovani i nema nijednog razloga da oni budu poništeni", rekao je Grgić.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару