Читај ми!

Opštinske obveznice

Usvajanjem Zakona o javnoj svojini ojačana je mogućnost opština da garantuju isplatu obveznica. Tako su se stekli uslovi da se na tržište hartija od vrednosti vrate opštinske obveznice, čijom prodajom će biti finasirani projeti u opštinama.

Posle višegodišnih najava, stekli su se i zakonski uslovi da se na domaće tržište hartija od vrednosti vrate opštinske obveznice.

Usvajanjem Zakona o javnoj svojini, kojim je deo te imovine vraćen u opštinsko vlasnistvo, ojačana je mogućnost opština da garantuju isplatu obveznica.

S druge strane, opštine će prodajom obveznica prikupiti novac za neophodne projekte, koje je istanjenim opštinskim budžetima nemoguće finasirati. Komisija za hartije od vrednosti juče je odobrila prvu emisiju novosadskih obveznica.

Poslednji put, opštinske obveznice imali smo pre skoro četiri decenije, kada ih je za potrebe gradnje Centra "Sava", izdavao Beograd. Novi Sad, sada, želi da dovrši bulevar, izgradi most i dva nadvožnjaka. Zato na prodaju nudi obveznice vredne čak 35 miliona evra.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da je to dobra informacija za one koji žele da investiraju u Novi Sad.

"Dakle, izneli smo municipalne obveznice na‚ 12 godina sa grejs periodom od dve godine", naveo je Pavličić.

Kupci novosadskih obveznica imaće godišnju kamatu od 6,25 odsto. Obveznice Užica na tržištu će se pojavitu u novembru, potencijalnim kupcima ponuđena je brošura o investicijama, koje će se tim novcem finansirati.

Obveznice posle izmene Zakona

Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština rekao je da investitori, banke, penzioni fondovi i osiguravajuće kuće dobro procenjuju da su lokalne samouprave danas najmanje rizična destinacija za njihove investicije.

"Kada je reć o osiguravajućim kućama i penzijskim fondovima oni su najviše zainteresovani za tranšu koja je 50 odsto garantovana od USAID-a, tako da je to dodatno obezbeđenje", rekla je Nataša Marjanović iz Delta đenerali osiguranja.

Građani će opštinske obveznice moći da kupuju najverovatnije od ovog meseca, posle izmene Zakona o javnom dugu, koji takvu trgovinu sprečava.

Iskustva suseda ukazuju da stanovništvo, ako može, rado kupuje lokalne obveznice jer na taj nacin ulaže u poboljšanje sopstvenog životnog standarda.

"Svaka opština zna koji su joj prihodi koji rashodi, da li su im stavke dovoljno velike da mogu da se obavežu da neki duži rok vraćaju neka sredstva, pa tek onda može da emituje svoje obveznice", naveo je Milko Štimac iz Komisije za hartije od vrednosti.

O roku isplate obveznica i tome da li će kamata biti fiksna ili varijabilna, pre emisije obveznica odlučuju opštine. U evropskim zemljama, lokalne samouprave kupcima takvih obveznica isplaćuju kamatu od 4 do 11 odsto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи