Naučili smo da pravimo dobra vina, možemo li od toga da napravimo i dobar posao
Beograd će od 1. do 4. septembra biti evropska prestonica vina. "Vinska vizija Otvoreni Balkan" koju organizuju Vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, okupiće najbolje proizvođače vina u regionu. RTS je ekskluzivno imao priliku da vidi kako teku poslednje pripreme.
Na Beogradskom sajmu, gde će se za nekoliko dana ukrstiti vinski putevi Balkana , poslednje pripreme. Hala 1 - vinograd u zatvorenom, a u njemu vinarije iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Do sada je zakazano više od 220 direktnih sastanaka poslovnih ljudi iz celog sveta "licem u lice" za šta je rezervisana cela Hala 3.
"Ono što smo videli, što se pokazalo poslednjih godina jeste da smo dosta dobro naučili da pravimo vina. Ajde sada da probamo da naučimo da od vina pravimo i dobar posao, da pokažemo da je ovo region koji nije region da kažemo samo problema, da nije region koji stvara probleme nego koji stvara rešenja, koji pravi nove mogućnosti, pre svega za svoje građane nove poslovne mogućnosti", kaže Marko Čadež, predsednik PKS.
U Hali 4 prava vinarija. Posetioci će moći da vide kako se vino danas pravi, ali i kako se to nekada radilo. Kako uz dobro vino ide i ukusna hrana, odmah pored, u Hali 5, najeminentiji šefovi kuhinja tokom celog dana pokazivaće umeća pravljenja autentičnih jela od lokalnih namirnica. Među njima i specijalni gost iznenađenja.
"Mi želimo da pokažemo šta je bilo u prošlosti, kakva nam je sadašnjost i kakva će biti budućnost. Mogu Vam reći da sam pre dva dana imao neke prijatelje, goste iz Francuske i oni su mi rekli da je ovo za njih najlepši sajam", kaže Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije.
Navodi da je ovo veoma veliki projekat koji iziskuje mnogo finansijskih sredstava i da to nikako ne bi mogli bez pomoći države.
Proizvodnjom grožđa u Srbiji bavi se gotovo 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. Uz autohtone sorte "prokupac" i "tamjaniku", poslednjih godina stvoreno je desetine novih srpskih sorti od kojih se prave odlična vina. To će biti veoma interesantno za somelijere, trgovce, distributere vina, restorane i hotele čiji se dolazak očekuje u velikom broju.
"PKS je organizovala i pozvala Falstaf koji je jedan od najvećih magazina za promociju vina u Evropi, pa i u svetu. Tu je i Dekanter. To su veliki poznavaoci vina koji će se upoznati sa našim kompanijama i imati prilike, neki možda po prvi put da vide neke nove sorte koje su ovde napravljene, i da na taj način možda dođu na police i u restorane velikih svetskih gradova. To je ono što želimo zajedno da uradimo i to možemo zajedno", rekao je Čadež.
Rano je govoriti da li će ovogodišnja berba koja je počela pre nekoliko dana biti zlatna, ali stručnjaci očekuju da će uz sve vremenske neprilike, u najgorem slučaju biti na nivou proseka, osam tona po hektaru ili oko 160.000 tona.
Коментари