Читај ми!

Reformama do investicija

Za Srbiju bi bilo dobro da dobije datum za pregovore sa EU, ali ono što je mnogo važnije od toga jeste da sprovede suštinske reforme, saglasni su gosti "Oka ekonomije". Objašnjavaju da će investitori pre doći ako se smanji javna potrošnja i ako se pojednostave pojedine procedure.

U očekivanju novih vesti iz Brisela, postavlja se pitanje koliko bi mogući zastoj u dijalogu sa Prištinom i odlaganje dobijanja datuma za pregovore sa EU mogao da košta srpsku ekonomiju. Gosti "Oka ekonomije" smatraju da bi dobijanje datuma bilo veoma značajno, ali ističu da je mnogo važnije sprovođenje suštinskih reformi.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko ekonomije

Dolazak investitora u Srbiju pre svega zavisi od nas samih i to treba odvojiti od pitanja pristupa EU, kaže ekonomista Saša Radulović.

"Investitorima je važnije kakav je privredni ambijent, kakav je pravni sistem, poreski sistem, koliko smo spremni da sprovodimo reforme i to zavisi isključivo od nas", smatra Radulović.

Tvrdi da bi država trebalo da obustavi pojedine subvencije, pogotovo za firme koje su gubitaši, kao i da što pre sprovede poresku reformu kako bi se rasteretio rad.

Sa tim se slaže i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja koji kaže da datum nije toliko važan kakvim ga mediji prave i dodaje da moramo da zasučemo rukave i uradimo nešto konkretno. Ipak, smatra da bi nedobijanje datuma moglo negativno da se odrazi na srpsku ekonomiju.

"Mogao bi da se smanji priliv stranih investicija, ne samo iz EU, nego i drugih razvijenih zemalja. Teško bi bilo održati kreditni rejting, što znači da bi i on najverovatnije bio smanjen, a svako odlaganje odložilo bi i pristup Srbije evropskim fondovima", objašnjava Crnobrnja.

Dodaje i da sa nekim možete da sarađujete samo ako imate šta da mu ponudite. 

"Mi, na žalost, nemamo šta da ponudimo, jer je privreda deindustrijalizovana", kaže Crnobrnja.

Vrata za EU nisu zatvorena

Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta SNS-a slaže se da bi kreditni rejting mogao da padne i da bi nedobijanje datuma moglo da bude loš signal, ali i on tvrdi da je mnogo važnije ozbiljno raditi na unutrašnjim reformama.

"Ako pogledate deset godina unazad, stranih investicija je bilo, ali smo ih proćerdali. Nismo reformisali sistem. I to moramo sad da radimo. EU neće doći ako smo sa tako glomaznim aparatom, neće doći da ona pravi koridore", objašnjava Dželetović.

Kaže da je srpska Vlada donela dobru odluku kada je rekla da je spremna za nastavak dijaloga.

"Naša Vlada ne zatvara vrata za EU, ne govori o tome da će u izolaciju. Odgovor koji je dat je onaj koji traži kompromis između nacionalnog i političkog pitanja", kaže Dželetović.

Smatra i da su investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobar primer za ostale investitore da dođu i ulože novac u Srbiju, jer je svaka investicija dobrodošla.

"Ubeđen sam da ćemo sklopiti aranžman sa MMF-om i to bi isto mogao da bude dobar signal stranim investitorima", kaže Dželetović.

Navodi da je problem ove Vlade što je nasledila račun i dug koji nije napravila.

"Pošto privreda ne radi, sada uzimamo jeftinije kredite kako bi vratili one skuplje. I dokle god bude tako u nedogled ćemo se zaduživati", zaključuje Dželetović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару