Читај ми!

Sindikati prosvete posle razgovora s premijerom: Nismo približili stavove

Razgovori premijera Miloša Vučevića sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika završeni su bez približavanja stavova dve strane, preneli su medijima predstavnici sindikata. Premijer je predstavnicima sindikata rekao da "razume njihova očekivanja, ali da istovremeno vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije", saopšteno je iz Vlade Srbije posle sastanka.

Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je sa predstavnicima sindikata prosvete o poboljšanju uslova rada prosvetnih radnika.

Prema informacijama koje su medijima preneli predstavnici sindikata nije došlo do priližavanja stavova dve strane. Uoči zakazanog sastanka, članovi četiri reprezentativna sindikata okupili su se u Nemanjinoj ulici.

Sindikalci kažu da je Krivični zakonik ušao u javnu raspravu i da će do kraja godine biti usvojen u Skupštini bez obzira na mišljenja iz Evropske komisije.

"Želimo da se povećanje odnosi na sve zaposlene u obrazovanju isto. Drugi zaključak da Vlada neće, ne može da ispoštuje potpisan protokol. Kažu i da nema novca u sistemu plata, da Ministarstvo finansija ne može da izdvoji dodatan resurs, da nama poveća zarade u vezi sa protokolom koliko smo potpisali", rekao je Dragoslav Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Unija sindikata prosvetnih radnika u saopštenju ističe da su izneli čvrst stav da ne pristaju ni na kakve podele među zaposlenima, pa ni na predlog da se nastavnom kadru plata poveća za 12, a nenastavnom osoblju za osam odsto.

Naglašava se da je posle današnjeg sastanka jasno da država neće poštovati potpisani obavezujući protokol i da nema novca za povećanje zarada u ovoj kalendarskoj godini, te da neće biti pregovora o korekciji koeficijenta.

Vučević: Razumem očekivanja, ali vodim računa o ekonomskoj stabilnosti

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je premijer Miloš Vučević na sastanku ponovio Vladin predlog da prosvetni radnici u školama i vaspitačice i medicinsko osoblje koji su zaposleni u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. godine dobiju procentualno dvocifreno povećanje plata od 12 odsto, a nenastavno osoblje osam odsto.

Najavio je i da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama, koju će konkretno izneti u narednim danima, dodaje se u saopštenju.

Vučević je naglasio da bi se ovim povećanjem značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Premijer je predstavnicima sindikata rekao da "razume njihova očekivanja, ali da istovremeno vodi računa o ekonomskoj stabilnosti Srbije".

Izmene Krivičnog zakonika do kraja godine

Premijer Vučević je rekao da bi izmene Krivičnog zakonika trebalo da budu usvojene u Skupštini Srbije do kraja godine. Prosvetari su tražili da se u tekst izmena Krivičnog zakonika uvrsti posebno krivično delo, kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Na sastanku je dogovoreno da Vlada i sindikati prosvete zajednički rade na donošenju strateških dokumenta o unapređenju stanja u oblasti prosvete.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović.

Reprezentativni sindikati prosvete najavili su prošle nedelje da će stupiti u jednodnevni štrajk 2. oktobra, za kada su u podne najavili i protestni skup ispred Skupštine Srbije i šetnju do Vlade Srbije.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su da 2. oktobra u školama neće biti nastave, a u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи