Читај ми!

Ministarka Begović: Kvalitetni i provereni podaci o životnoj sredini na novoj platformi od 1. oktobra

Posle sastanka naučne zajednice o iskopavanju litijuma najavljeno je da će građani na zvaničnom portalu moći uskoro da prate sve parametre koji se tiču životne sredine. Ministarka nauke tehnološkog razvoja i inovacija najavljuje da je plan da zvanični portal počne sa radom 1. oktobra.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila je da će uskoro početi da radi platforma na kojoj će građanima biti dostupni kvalitetni i provereni podaci zasnovani na kritičkom mišljenju.

Planirano je da početak rada platforme bude 1. oktobar, najavila je ministarka.

Svima nam je u interesu da se mnogo više brinemo o životnoj sredini nego što smo se brinuli do sada, kaže Begovićeva.

"U ovom moru informacija, dezinformacija, poluinformacija, istinitih i lažnih informacija, shvatili smo da će građani zaista jako teško da se snađu u svemu tome i na kraju krajeva ne znaju ni kome izvoru informacija da veruju", ističe ministarka.

Objašnjava da su dobili rezultat ankete u kojoj je navedeno da i mladi i stariji građani i dalje veruju srpskim naučnim institucijama i naučnicima.

Jelena Begović objašnjava da samim tim nauka treba da bude izvor dobrih kvalitetnih, proverenih podataka, i da osnova bude na kritičkom mišljenju, što znači različita mišljenja se suočavaju.

"Ideja platforme jeste da imamo jedno mesto, ne samo za projekat `Jadar`. Mislim da to treba da preraste u jedan princip, da podignemo uopšte informisanost građana o stanju životne sredine na viši nivo", kaže ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Savremene tehnologije i životna sredina

Jelena Begović objašnjava da u 21. veku imaju tehnologije koje koriste satelitske snimake, dronove, različite senzore koji se mogu staviti u funkciju kako bi se pratili parametri životne sredine.

"Pričamo o vodi, vazduhu, zemljištu i živim organizmima, znači živi svet - biljke i životinje. To je nešto što se radi već sada u nauci", napominje ministarka.

Želja je, kaže, da se informacije kanališu da na jedno mesto građani mogu da se informišu, da dobiju odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju.

"Pošto smo videli da građani vole da se uključe, da ukoliko zaista vide neku veliku promenu da preko mobilne aplikacije mogu da pošalju tu fotografiju u sistem, a samim tim i država će imati brže mogućnost da brže reaguje, imaće pravovremene informacije i sistem će biti transparentan, što mislim da je našim građanima važno", najavljuje Begovićeva fazu dva.

Savremene tehnologije već korišćene u korist životne sredine

Ministarka Begović kaže da se već savremen tehnologije već koriste ipomenula platformu koja beleži satelistske snimke kojim proverava da li su paljene njive posle žetve.

"Sada imate mogućnost da preko te aplikacije, kao građani, prijavite i da se iz satelitskog snimka se to proveri. To je dovoljno da inspekcija može da izađe na teren i vrlo efikasno se redukuju ovi slučajevi", kaže ministarka.

Navodi da su građani su dobro odgovorili na tu aktivnost.

"Mislim da se oseća da bi građani voleli da budu malo više deo priče kad je u pitanju životna sredina, a to mogu da pruže nove tehnologije", najavljuje novu platformu Begović.

Formiranje naučnih timova koji će pružati proverene podatke

"Pozvane su zaista sve naučno-istraživačke organizacije, fakulteti, instituti koji u svojim kućama, u institucijama imaju eksperte koji se bave temama životne sredine, koji se bave istraživanjima iz oblasti životne sredine i imaju ekspertizu", kaže ministarka.

Begovićeva objašnjava da neće biti reči samo o pitanju eksploatacije rude.

Učestvovaće ljudi koji se bave zaštitom biodiverziteta, prate parametre vode ili vazduha.

"Vrlo nam je značajno da imamo različita mišljenja, jer samo na taj način, razgovorom, možemo da dođemo zaista do pravog rešenja i to jeste princip nauke", kaže Begovićeva.

Objasnila je da kada se objavi neki naučni rad – izlaže se čitavoj svetskoj naučnoj zajednici da sada može i da kritikuje i objavi neki rad možda opovrgava ili da objavi rad koji podržava teoriju.

Celo gostovanje ministarke Jelene Begović možete pogledati u videu na početku teksta.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи