Читај ми!

Hitno obaveštavanje javnosti od 15. septembra – SMS upozorenje na oluje, zemljotrese, požare

Državni sistem za prenos informacija građanima sa ciljem hitnog informisanja i upozoravanja na elementarne nepogode, hitne ili vanredne situacije počeće da radi 15. septembra, rekao je ministar Ivica Dačić.

SMS porukama, ubuduće, građani se biti obaveštavani o jakom nevremenu, požaru, zemljotresu, radijaciji koje će iz centra slati specijalno formiran tim i radna grupa nadležna za krizne situacije.

Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar telekomunikacija i informisanja Dejan Ristić potpisali su memorandum o saradnji oba ministarstva o iniciranju uspostavljanja sistema.

"Prepoznata je potreba unapređenja kroz implementaciju Sistema za upućivanje poruka korisnicima mobilnih telefona putem sistema SMS poruka koji će omogućiti prenos hitnih informacija, odnosno tekstualno upozorenje o opasnosti i instrukciju o merama koje je hitno potrebno preduzeti kako bi se posledice svele na minimum", rekao je Dačić.

Sistem će važiti za teritoriju Srbije, odnosno samo za deo teritorije u kojoj se događa vanredna situacija.

Ministar Ristić je rekao da će naši građani od naredne godine dobijati CBS poruku.

"To je i audio-poruka, obaveštenje da vam je stigla poruka i SMS koji čitate, jer desiće se da vam stigne SMS obaveštenje, a da ga vi ne pročitate, to je pitanje sekundi kada treba zaštititi sopstveni život ili život bližnjih“, rekao je Ristić.

Slični sistemi godinama postoje u zemljama EU. Koriste se u slučaju vremenskih nepogoda, nuklearnih incidenata, vulkanskih aktivnosti.

петак, 13. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи