Читај ми!

Када је прави тренутак да се пошаље СМС упозорење на олује, земљотресе, пожаре

Од 15. септембра почиње да ради систем за пренос хитних информација грађанима о опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће. Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић рекао је за РТС да ће СМС поруке садржати кратке и јасне информације које се односе на опасност, а у метеоролошком смислу садржаће тип и интензитет опасне појаве. У самој поруци постојаће линк који нас води на страницу за информације како се понашати.

На крају смо најтоплијег лета у историји мерења. Пратило га је неколико топлотних таласа, а црвени метео-аларм практично се није гасио. Због свих екстремних временских и климатских услова, чини се да су неопходни још ефикаснији системи за рано упозорење на опасност, и то не само од временских прилика.

Помоћник директора Хидрометеоролошког завода Горан Михајловић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће се СМС поруке односити на опасне, не само метеоролошке и хидролошке појаве већ и на друге опасности препознате националном проценом ризика.

"Ове поруке садржаће кратке, јасне информације које се односе на опасност и у метеоролошком смислу то ће бити тип и интензитет појаве, а поред тога, с обзиром на ограниченост ове поруке, на 150 до 160 карактера, у самој поруци постојаће линк који ће нас водити на страницу где ћемо наћи све информације и упутства како се понашати и заштитити од наведене опасности на коју се упозорење односи“, подвукао је Михајловић.

Неопходно је да кликнемо и на тај линк како бисмо знали које поступке треба да спроведемо.

"Основном поруком бићете обавештени о опасности, интензитету, а кликом на линк добићете савете како да се понашате да бисте били безбедни у односу на ту опасност“, напомиње метеоролог.

Ко одлучује о томе када послати СМС упозорење 

Што се тиче метеоролошких опасности, прогностичар одлучује о слању СМС порука, наводи Михајловић.

"Човек је тај који ће да сублимира и осмотрене информације, и радарске и сателитске податке и продукте нумеричких или математичких модела и наравно на основу свог знања, искуства да процени опасност, формулише текст и пошаље га грађанима за територију на коју се опасност односи“, објашњава он.

Опасне хидрометеоролошке појаве 

Упозорења СМС порукама ће се разликовати од црвеног метео-аларма, највишег упозорења на екстремно време.

"Ово јесте надоградња на постојећи метео-аларм систем који ће и даље функционисати. И даље ће информације кроз метео-аларм систем бити доступне, али овде су оштрији критеријуми јер није идеја да грађани свакодневно добијају ове поруке, већ да се оне односе заиста на оне екстремне ситуације које се ипак дешавају на нашем простору“, наводи метеоролог.

То су конкретно, како каже, обилне падавине, критеријум је преко 40 литара за сат, 60 литара за 12 сати и 80 литара за 24 сата.

"Ове вредности су процењене као вредности које као последицу имају висок ризик од појаве одрона и клизишта, урбаних поплава када се дешавају на градском подручју, бујичних поплава у планинским пределима – то су опасности које захтевају одређене активности грађана како би се заштитили“, истиче.

Поред тога, опасне појаве су ледена киша у трајању од најмање сат времена, не сама појава ледене кише већ и опасност када се и формира ледени слој и када имамо опасну ситуацију.

Ту је и удар ветра преко 100 километара на час с тим што је издвојен јужни Банат где је увек јача кошава, затим јака мећава, вејавица, топли и хладни таласи.

Поруке се неће слати за целу територију земље

Михајловић каже да се поруке неће слати на целој територији Републике.

"Уколико се одређена појава очекује на нивоу општине, округа или било ког дела територије, само тај део територије ће бити покривен СМС порукама. У односу на број корисника, зависиће и брзина да сваки број мобилног телефона прими поруку. Наравно, ту су и бројеви који су у ромингу – сви они који су прихваћени од наша три оператера", истакао је Михајловић.

Временски оквир

Говорећи о временском оквиру за добијање СМС поруке, Михајловић каже да ако се ради о нивоу округа, биће потребно између 30 и 45 минута да сви добију поруку.

Каже да је немогуће послати милион порука у једној секунди свима, а водило се рачуна при изради система о безбедности.

"Дакле, довољно времена ће бити за све грађане да могу да предузму активности, с обзиром на то да се појаве оне које су интензивније у краћем временском интервалу не дешавају на целој територији Републике", додаје он.

Према његовим речима, тих неколико десетина минута биће сасвим довољно да грађани приме информацију и реагују.

Порука медијима и на ауто-путевима

Што се тиче метеоролошких опасности, Хидрометеоролошки завод јесте иницијатор, али Сектор за ванредне ситуације је тело које ће достављати поруке.

Поред СМС порука грађанима, информације ће бити доступне на дисплејима дуж ауто-путева, а поред тога, својим начином комуникације, Сектор за ванредне ситуације ће поруке достављати и медијима, пре свега са националном фреквенцијом и другима, тако да ће на овај начин системом бити обухваћен највећи могући захват, рекао је Михајловић.

икада није могуће буквално све грађане обавестити, али велики, заиста велики проценат грађана ће бити обавештен, а информисаност је оно што је кључно када је реч о нашој адаптацији на ове ризике", закључио је Михајловић.

понедељак, 09. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару