Читај ми!

Кад добијемо СМС упозорење на олују или земљотрес - у плану покретање система за хитно обавештавање јавности

Како би се спречиле разорне последице олуја, земљотреса или поплава, надлежни планирају покретање система за хитно упозоравање јавности на опасност од елементарне непогоде. Када дође до појаве - која може да угрози живот или имовину грађана - добићемо СМС упозорење.

Након више од деценије од идеје о покретању универзалног броја "112", који никад није у потпуности заживео, Србија би требало да добије систем за упозоравање јавности о надолазећим временским непогодама и несрећама.

"Обавештен грађанин је безбедан грађанин. Уводимо систем када дође до појаве која може да угрози већи број живота наших грађана односно њихову имовину да они путем СМС добију најаву. Конкретно, ако РХМЗ процени да ће се десити већа количина падавина која може да изазове бујинче поплаве или вече количине снега, грађани ће тачно на тој територији добити упозорење", навео је Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације.

Поред упозорења СМС поруком, током наредне године планира се и унапређење система.

"Планира се увођење ЦБС система у 2025. Разлика између СМС и ЦБС је та што ЦБС може много брже да дође до великог броја грађана. Он не препознаје да ли је неко у ромингу или не. Хвала те апарате који су на мрежи и има вибрирајућу звучну поруку и самим тим не можете да приметите", рекла је Катарина Томашевић, в. д. помоћника министра за електронске комуникације и поштанске услуге

Слични системи година постоје у земљама ЕУ. Користе се у случају временских непогода, нуклеарних инцидената, вулканских активности.

"У септембру прошле године Италијанима је на мобилне телефоне стигла порука праћена јединственим и препознатливим, јаким звуком. Радило се о тесту Одељена цивилне заштите тј. проби националног аларма под називом 'ИТ алерт'. Његова сврха је да на брз начин информише становништво на одређеној територији земље о еминентним катастрофалним ситуацијама", навела је Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије.

И у Немачкој постоји сличан систем.

"У Немачкој је уведен пре три године након катастрофалних поплава када је погинуло око 180 особа. Међутим, прва тестирања су тада указала да са једне стране око четири одсто становништва уопште не користи мобилни телефон, а са друге стране да четвртина мобилних телефона није компатибилна за примање таквих специјализованих порука", рекао је Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Упоредо са системом, чије је тестирање почело, припремају се и законски акти којим јасно треба да се дефинише начин употребе система за упозоравање.

петак, 09. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару