Читај ми!

Ne zaboravite da platite naknadu za održavanje grobnih mesta – šta se dešava kada se dugovi nagomilaju

Beograđani duguju pogrebnom preduzeću čak milijardu i po dinara za zakup i održavanje grobnih mesta. Za utehu, duguju i neki stranci. To ugrožava održavanje grobalja, zgrada i celo poslovanje. Ukoliko se ne izmire obaveze, možete doći u situaciju da posle nekoliko godina ostanete bez grobnog mesta, odnosno da tu više ne počivaju vaši bližnji.

Zarađeno za života su nam ostavili i počivaju u miru. Naše je da im s vremena na vreme odnesemo cveće i plaćamo naknadu za zakup i održavanje grobnog mesta – 1.466 dinara godišnje za obično grobno mesto, što mnogi zaboravljaju.

Nema naslednika, tek dug pogrebnom preduzeću je milijardu i po dinara.

Vladan Đukić, generalni direktor JKP "Pogrebne usluge" kaže da je glavni razlog nebriga, odnosno stav da dok ne moraju, neće da plaćaju.

"To je na štetu svih građana koji uredno izmiruju svoje obaveze i koji s pravom očekuju da našđa groblja budu održavana, da budu čista", rekao je Đukić.

Ne vredi ni to što se ova naknada naplaćuje deset godina unapred. Vreme brzo prođe, a među dužnicima su i stranci. Za razliku od drugih komunalnih dugova, za šta će vas na kraju pronaći izvršitelj, za pogrebne usluge neće. Iz pijeteta bar dva puta će vas podsetiti na dug obaveštenjima na ostavljenoj adresi.

"Sve to prođe i vidimo da se niko ne odaziva, da je grobno mesto neuređeno, neodržavano, neposećivano, mi uklanjamo nadgrobni spomenik bez obaveze čuvanja i to grobno mesto dodelimo nekom drugom", pbjašnjava direktor JKP "Pogrebne usluge".

Kada se plaća dug

To bi bio baš tužan scenario koji se može izbeći ukoliko, nažalost, dođe do sledeće sahrane. Tada se plaća i dug i naknada unapred što uvećava osnovne troškove sahrane. Trenutno iznose oko 39.000 dinara, koliko košta niz radnji koje oko sahrane obavi ovo preduzeće bez troškova opreme.

Da se naknada ne plaća, ne bi bilo moguće čistiti i kositi staze i prolaze, održavati kapele i druge zgrade. Ugroženo je, kaže direktor preduzeća Vladan Đukić i osnovno poslovanje.

Raste cena grobnica

Recimo, ogromna je potražnja za grobnicama. Ostalo ih je još malo, a nove će svakako biti skuplje jer raste cena kamena bilo da ga uvozimo ili da je domaći.

"Bengal blek je, recimo, iz Indije i on je trenutno najskuplji. Traže povećanje od najmanje 25-30 odsto, što znači da će nove grobnice biti skuplje za 20-30 odsto", naveo je Đukić.

Ljudi su za života spremni da kupe grobnicu skuplju od garsonjere ili većeg stana i da rizikuju da ih naslednici u trenutku krize prodaju, ponekad budzašto. To se često dešava, kažu u ovom preduzeću.

Otvoreno groblje kućnih ljubimaca

A da nije sve crno, pa ni na groblju, dokaz je novi trend ili civilizacijski nivo. Tačno na Ilindan, na Bežaniji je otvoreno groblje kućnih ljubimaca.

Groblje je preuzelo sve radnje kao i kod obične sahrane, a cena je nešto niža, oko 30.000 dinara. Naravno, bez opreme, koja već postaje skupocena.

Mogu se četvoronošci i kremirati. Pitanje je samo da li će vlasnici doći po urnu ili će ih zaboraviti.

Pogrebno preduzeće čuva 900 takvih urni – jednu već 28 godina, iako propisi dozvoljavaju da se čuvaju do pola godine.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару