Читај ми!

Simptomi flirta, podvrste omikrona koja je sada u opticaju

Koronavirus je i dalje sa nama, a broj zaraženih je u porastu. Za to je odgovorna podvrsta omikrona - flirt. Trenutno nema pacijenata sa težom kliničkom slikom na bolničkom lečenju. Direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović objasnila je u razgovoru za RTS koje su karakteristike flirta i kada treba da se obratimo lekaru.

Američki predsednik, domaći političari, kao i sportisti na Olimpijskim igrama, bili su pozitivni na koronavirus. U nedelji za nama je i u Srbiji svaka četvrta testirana osoba imala pozitivan test – testirano je 1.207 osoba, a pozitivnih je 306 u svim starosnim grupama.

Trenutno je najzastupljenija podvarijanta omikrona – flirt.

Direktorka Instituta "Milan Jovanović Batut" prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da podaci iz regiona i sa teritorije evropskih zemalja, pokazuju da je došlo do skoka u broju zaraženih naročito u letovalištima u Grčkoj i Italiji.

"Kada je naša zemlja u pitanju,  beležimo veći broj pozitivnih slučajeva, ali radi se samo o apsolutnim brojevima koji ne utiču na promenu epidemiološke slike koja bi nas sve dovela u rizik u ovom trenutku", rekla je dr Jovanović.

Ističe da u ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvim dodatnim merama, osim individualnih mera zaštite.

"Posebno apelujem na sve osobe koje boluju od određenih hroničnih bolesti da u tim slučajevima obrate pažnju ukoliko je neko prehlađen ili ima takozvanu vrstu letnjeg gripa, da pomisli ipak na kovid koje je tu sa nama", ukazala je dr Jovanović.

Karakteristike flirta

Podvarijanta omikrona koja je trenutno u opticaju, flirt, se veoma brzo prenosi i zaobilazi stečeni imunitet, bilo da je neko preležao kovid 19 ili bio vakcinisan.

Simptomi podsećaju da simptome gripa i javljaju se pet do šest dana od kontakta sa zaraženom osobom, navodi dr Jovanović.

"Ako neko oseti da ima bolove u zglobovima, da ima blago povišenu temperaturu, možda bolove u grlu, potrebno je ipak da ostane kući, da odleži nekoliko dana i to je proces lečenja. Ukoliko, naravno, dođe do komplikacije, jer je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti, treba posetiti lekara i prema indikacijama lekara se i obavlja testiranje", navodi direktorka "Batuta".

Trenutno nema pacijenata sa težom kliničkom slikom na bolničkom lečenju. Prosečna starost inficiranih je 66 godina, na bolničkom lečenju su osobe starosti 72 godine.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару