Problemi u srpskim porodilištima

Program "Bejbi frendli" loše se sprovodi u porodilištima Srbije, zaključak je nezavisnih analitičara. Novi i bolji program trebalo bi da počne da se primenjuje do kraja 2010. godine.

U većini porodilišta u Srbiji sprovodi se program "Bejbi frendli", namenjen da pomogne majkama pre, za vreme i posle porođaja. Ipak, prema zaključku nezavisnih stručnjaka koji su nedavno, na poziv Ministarstva zdravlja obilazili porodilišta u Srbiji, u ovom trenutku nijedna ustanova ne zaslužuje da ima taj sertifikat.

U izveštaju stručnjaka navedeno je da nisu ispunjeni neophodni uslovi programa, a majke se žale na nehuman i neprihvatljiv tretman na porođaju i posle njega.

Prema rečima majki koje su bile u programu "Bejbi frendli", iskustva sa porođaja u bolnicama u Srbiji i u drugim zemljama znatno se razlikuju.

"Posle teške situacije, porođaja, dovedu vam dete, a niste uopšte u mogućnosti da se s njom bakćete i da joj posvetite pažnju, niste u mogućnosti ni da ustanete, tako da je to, po mom mišljenju, skroz neljudski", utisci su Jasne, majke četvoromesečne Janje, koja je rođena u jednom od porodilišta Srbije.

Sanja, koja se porodila u Nemačkoj, kaže da su joj posle porođaja dete odmah doneli na dojenje i da su se prema njoj odnosili veoma ljubazno, obilazili je i učili kako da doji dete.

Nedostatak kadrova

U najvećem porodilištu u Srbiji, Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", kažu da su tokom petnaestogodišnjeg sprovođenja programa postignuti određeni rezultati, ali da ima i problema.

Kao glavni problem navode se sobe sa šest ili sedam kreveta, koje, kada su pune, zbog plača beba ometaju porodilje. Drugi problem "Narodnog fronta" jeste nedostatak kadra.

"Mi, zaista, nemamo dovoljno medicinskih sestara koje bi bile u svakom momentu na usluzi. Iako pokazuju izuzetnu ljubaznost, iako su dosta vredne, prosto ne mogu da postignu u punoj meri sve svoje zadatke da izvrše, jer ih nema dovoljno", rekao je zamenik direktora GAK "Narodni front" doktor Spaso Anđelić.

Nezavisni stručnjaci iz Makedonije i Irske tvrde da nijedno porodilište u Srbiji ne ispunjava uslove predviđene za program "Bejbi frendli".

U izveštaju navode da se majke žale na lošu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima, nedostatak poštovanja i nedovoljno posvećeno vreme i pažnju.

Loša komunikacija sa zdravstvenim radnicima

"Bejbi frendli" program majke povezuju sa situacijom u kojoj će, iscrpljene posle porođaja koji ničim nije olakšan, biti prepuštene same sebi, bez potrebne pomoći i uz vrlo ograničenu obuku o dojenju.

I u udruženju "Roditelj" potvrđuju da se najviše žalbi odnosi na ljubaznost i ponašanje zdravstvenih radnika.

"Ukoliko imamo osoblje koje je raspoloženo da se nađe majkama, tokom porođaja, svi će se koraci, koji se tiču, ranog početka dojenja, boravka mama i beba, adekvatnog učenja o dojenju, mnogo lakše primeniti", reči su Angeline Radulović iz Udruženja.

Đurđa Kisin iz Instituta "Batut" i Radne grupe za program "Bejbi frendli" kaže da je program namenjen zaštiti zdravlja majke i deteta i zaštiti porodice, i da to zdravstveni radnici moraju da prihvate, ne kao nametnutu inicijativu, nego kao njihov svakodnevni rad, način ponašanja, razmišljanja i delovanja.

"To je prvo, moramo edukovati zdravstvene radnike. Mi očekujemo da će ovih dana ministar zdravlja formirati malo užu radnu grupu, koja će doneti inovirani program prijatelja novorođenčadi i majki", rekla je Kisin.

Najavljeno je da bi novi i bolji program, mogao da bude usvojen do polovine godine i da počne da se primenjuje do kraja godine.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару