Iza šanka po letnji džeparac

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da posla tokom leta ima više nego što ima kadrova. Ističe da su poljoprivredni poslovi najplaćeniji kada su dnevnice u pitanju, ali mladi najčešće traže ugostiteljske poslove.

Ovog leta može da se zaradi novac za školarinu, letovanje, džeparac ili nešto drugo. Za sezonske poslove, dnevnice su i 3.000 dinara. 

Prema onome što smo saznali u omladinskim zadrugama najtraženiji su konobari i šankeri. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da je uvek tokom leta, kada dođe sezona i završi se školska godina, veća  potražnja za takvim poslovima i mladi su zainteresovnai da rade i popune neke svoje budžete.

Govoreći o tome da li mladi biraju šta će da rade, Turinski kaže da su poljoprivredni poslovi najplaćeniji kada su dnevnice u pitanju, ali mladi najčešće traže ugostiteljske poslove. Oni su traženi u sezoni zbog deficita kadrova.

Prema njegovim rečima, od maja pa sve dok se ne završi sezona  deficit je za konobarima, kuvarima pa su ta mesta prazna i mladi se najčešće zapošljavaju na tim radnim mestima. 

"Ako pričamo o poljopoprivrednim poslovima, oni se slabije traže, jer  iako su plaćeniji zahtevaju izmeštanje iz grada. Mladi nisu spremni za to u tolikoj meri bez obzira na cenu sata koja se plaća. Radije će prihvatiti neko konobarsko ili šankersko mesto", ističe Turinski. 

Govoreći o  konobarima i šankerima, Turinski kaže da možete da dobijete skoro duplu platu ako se uračuna bakšiš i zato se mladi najčešće opredeljuju za te ugostiteljske poslove.

"Poslova ima, poslodavci traže kadrove za ta radna mesta da bi jednostavno popunili kapacitete, a sa druge strane ono što nedostaje je broj kadrova koji će se zaposliti", rekao je Turinski.  

Za promotere koji su, inače, traženi tokom cele godine više posla ima leti. Promovišu se stvari i događaji koji su karakteristični za letnju sezonu. 

Lepljenje deklaracija, telefonske ankete, fizički poslovi, pomoćni radnici u pekari, nameštanje tendi plaća se od 180 do 200 dinara po satu, po nekoj statistici, i to su najčešći poslovi.

Oko 10.000 građana Srbije radi u Hrvatskoj 

Na sajtu "Infostuda" je objavljeno da oko 10.000 građana Srbije legalno i zvanično rade u Hrvatskoj.

U celom regionu je nedostatak kadrova u ugostiteljstvu, pa i u Hrvatskoj nedostaju radnici tog profila.

"Kod nas nastaje taj deficit od maja i juna kada svi naši kvalifikacioni radnici odu na primorje i tamo zarade mnogo veće plate jer u Hrvatskoj tokom sezone možete da zaradite - na mestu konobara i prosečnu hrvatsku platu tokokm meseca koja je veća od prosečne srpske tokom meseca", rekao je Turinski.

Govoreći o proceduri, on kaže da je znatno olakšana. Od naših radnika 2.500 ima radnu dozvolu. Objašnjava da ona podrazumeva ugovor o radu, dokaz o stečenom obrazovanju i kvalifikaciji i potvrdu o poslodavcu koji vas zapošljava.

Prema njegovim rečima, to su tri dokumenta koja su neophodna da bi ambasada izdala dozvolu. 

Neophodan kadar što pre 

Ako govorimo o konobarima i šankerima, kaže Turinski, poslodavci su voljni da pre zaposle osobu koja ima date kvalifikacije, ranije iskustvo.

"Situacija je takva da radnika nedostaje i da im je neophodan kadar što pre, pa će zaposliti srednjoškolce i studente na mesec-dva, a oni nemaju tu kvalifikaciju", rekao je Turinski.

Studenti su pre voljni da tokom leta završe neku stručnu praksu i da dođu do nekog pravog posla u njihovoj oblasti, kaže Turinski.

Neki poslodavci plaćaju praksu, neki traže volontere, to je zlatno iskustvo.

Fizičke sezonske poslove, koji su od davnina najprisutniji, stariji su voljni da rade kao i poljoprivredne poslove.

"Ima posla više nego što ima sada kadrova, sada je veća potražnja za kandidatima nego što je ponuda", zaključio je Turinski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару