Počele pripreme za malu maturu, šta muči osmake?

U drugom polugodištu budući osmaci kreću sa ozbiljnijim pripremama za malu maturu. U aprilu ih očekuje probni test, koji će im ukazati na eventualne propuste i na gradivo koje bi trebalo bolje da pripreme. Malu maturu polagaće od 18. do 20. juna.

Pripreme za polaganje male mature su uveliko počele.

"Spremam se kući sama, ali takođe idem u Filološku gimnaziju na pripreme za taj smer. Što se tiče srpskog jezika, rekla bih da je gramatika ono što me najviše muči", kaže Dunja Timotijević iz OŠ "Dositej Obradović" iz Vrbe. 

Učenik OŠ "Nada Popović" iz Kruševca Petar Deljanin ističe da se priprema uz pomoć pripremne nastave koju drže nastavnici i uz pomoć zbirki koje su kupili preko škole.

Pedagog OŠ "Nada Popović" iz Kruševca, Nataša Petrović, kaže da je pripremna nastava počela i da se održava uglavnom subotom, ali da se koristi i međusmena.

"Nastavnici su raspoloženi, svaki slobodni trenutak koriste da rade sa decom", napominje Petrovićeva. 

Profesori gradivo obnavljaju uglavnom koristeći ovogodišnje zbirke zadataka i kažu da ima dosta ponovljenih pitanja.

"Glavni problem kod učenika, što se pokazalo na probnim maturskim ispitima, je pravopis. Smatram da se u tim testovima koji se daju za završni ispit malo traži pravopis i zbog toga ga učenici i stavljaju negde po strani", napominje profesorka srpskog jezika i književnosti iz Vrbe Olivera Pribojac.

Jedina izmena koja očekuje buduće srednjoškolce jeste izmena u sistemu bodovanja. Iz škole đaci donose 60 bodova, dok testovi iz maternjeg jezika i matematike donose po 13, a kombinovani test 14 bodova. Jedan broj zadataka je otvorenog tipa, što znači da se od učenika traži logičko razmišljanje i povezivanje gradiva više predmeta. I na pravopis treba obratiti pažnju, savetuju u Ministartsvu prosvete. 

"Kada je pravopis u pitanju, tu uvek postoji tendencija da se ne priznaju zadaci koji nisu pravopisno korektno urađeni. Mnogi zameraju i kažu 'zašto ako je dete dalo tačan odgovor, a nije napisan pravilno'. Mora se imati u vidu da je to test iz srpskog jezika i ako se književno delo ili ime autora napiše pogrešno, ukoliko se ne zna upotreba velikog slova, a završava se osmi razred, bilo bi neprirodno da se prizna ta vrsta odgovora kao tačna", kaže pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković. 

Bodovaće se i uspesi sa takmičenja, od međunarodnih do opštinskih, po skali koja je utvrđena prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару