Moja lepa Srbija-Ukusi Vojvodine

O Vojvodini su pisali mnogi. Voleli su je umetnici. U njoj su živeli plemići. Bila je mesto susretanja različitih kultura, ali i tačka upoznavanja mnogih običaja i civilizacija. Od svakoga uzela najbolje, unapredila i, sačuvavši staro, svetu predstavila nešto novo i sveže. A nema mesta gde je ovo vidljivije od vojvođanske trpeze.

Istorija kulinarstva na prostoru Vojvodine dobro je dokumentovana. Prvu knjigu kuvarskih recepata objavio je u Sremskim Karlovcima Zaharije Orfelin još krajem 18. veka. „Prvi srpski kuvar" sastavio je i štampao jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol 1855. a nedugo potom se u Novom Sadu pojavio i „Veliki srpski kuvar" Katarine Popović Midžine - prvi kuvar napisan ćirilicom i na srpskom narodnom jeziku.

Uticaji koji su na kuhinju Vojvodine izvršili različiti narodi danas su vidljivi i u jeziku. Tako ćete čuti da Vojvođani za doručak kažu fruštuk, za užinu jauzna, za predjelo foršpajz, a tu su i nazivi jela - rinflajš, ćušpajz, gulaš, paprikaš, knedle, štrudle, krofne, kao i mnogobrojni riblji specijaliteti.

Austrougarska kuhinja imala je presudan uticaj i na vojvođanske slatkiše. Ipak, naročito veliku ulogu ovde je odigrao i dolazak Nemaca iz Švabije koji su u ove krajeve doneli neke od danas najdražih poslastica - knedle sa šljivama ili gomboce, šnenokle, rezanca s makom, nudle različitih punjenja, krancle, kao i čuveni makoš - pitu sa makom.

Vojvodina je danas dom za više od 25 nacionalnih ili etničkih zajednica. Osim Srba, u njoj žive i Mađari, Slovaci, Hrvati, Rumuni i pripadnici drugih nacija koji su iz svoje prapostojbine doneli nešto svoje, čuvali i danas prenose novim generacijama.

U tom spoju nespojivog - modernog i tradicionalnog, slatkog i slanog, starog i novog, vojvođanska kuhinja nastavlja da se razvija i ukusima mami gurmane iz svih krajeva. A, tako i treba da bude. Mladi majstori su od starijih naučili male tajne velikog gastronomskog zanata a na kraju priče, tajni sastojak svakog najboljeg jela, pa i onog vojvođanskog, uvek je bila ljubav.

Urednik: Vladimir Novaković

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње